Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην κατάληψη και καταστροφή σκαφών που χρησιμοποιούνται από διακινητές στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Κάποιοι δεν μπορούν να κερδίζουν χρήματα από αυτό το σατανικό εμπόριο και να μην τιμωρούνται, σημείωσε ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ.

Η απόφαση, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, βασίζεται στο Κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να ενισχυθεί και στρατιωτικά. Τα αφρικανικά κράτη – μέλη του 15μελούς Συμβουλίου είχαν εκφράσει ανησυχία για αυτό το ενδεχόμενο.

Η απόφαση ανάβει, επίσης, «πράσινο φως», ώστε η ΕΕ και μεμονωμένα κράτη μέλη να επιβιβάζονται σε σκάφη, «με στόχο να σώζουν τις ζωές μεταναστών ή θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που απειλούνται».

Παράλληλα, εγκρίνει την επιχείρηση έρευνας και κατάσχεσης σκαφών για έναν χρόνο. Τα σκάφη θα μεταφέρονται στην Ιταλία. Το προσχέδιο της απόφασης θα ενέκρινε την καταστροφή των σκαφών, ωστόσο η τελική απόφαση αναφέρει ότι κάθε δράση για την καταστροφή ενός κατασχεθέντος σκάφους θα πρέπει να γίνεται στη βάση της διεθνούς νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη «τα συμφέροντα τρίτων που έχουν ενεργήσει με καλή πίστη»

Η απόφαση αναφέρει ότι οι πρόσφυγες «πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης».

Η απόφαση σήμανε την ενεργοποίηση της δεύτερης από τις τρεις φάσεις της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αναχαίτιση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Υπογραμμίζει ότι στόχος δεν είναι να εμποδίσει τους ανθρώπους από το να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ή να τους εμποδίσει να ζητήσουν προστασία.