Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι 28.000 ξένοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στις ζώνες επιρροής του Ισλαμικού Κράτους, όπου διεξάγονται μάχες, ανάμεσά τους 5.000 δυτικοί πολίτες και 250 «Αμερικανοί», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νικ Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν, μιλώντας στο Κονγκρέσο, σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει πρόσβαση σε μία μεγάλη δεξαμενή πιθανών ατόμων για στρατολόγηση σε δυτικές χώρες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα άτομα που στρατολογούνται από τις ΗΠΑ είναι νεότεροι και περισσότερες γυναίκες κάτω από 18 ετών επιδιώκουν να ενταχθούν στην Οργάνωση, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πήρε από την Αλ Κάιντα την πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου εξτρεμισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ειδικοί κατά της τρομοκρατίας θεωρούν ότι η αδελφή οργάνωση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, AQAP, συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή, εξαιτίας της επιθυμίας της να επιτίθεται σε Ηνωμένες Πολιτείες και αεροπλάνα.

Παράλληλα, ο Κόμεϊ σημείωσε ότι οι αμερικανοί ερευνητές έχουν εντοπίσει δεκάδες υπόπτους τζιχαντιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα για να επικοινωνούν.