Θα είναι ο Πάπας, η Ανγκελα Μέρκελ, ή μήπως ένας ιερέας από την Ερυθραία; Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής στο Οσλο, βάζοντας τέλος στις εικασίες, και τα στοιχήματα.
Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Η επιτροπή έχει κάνει πολλές εκπλήξεις, όπως η βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Αν και ο κατάλογος των υποψηφίων είναι επτασφράγιστο μυστικό, γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνει 270 ονόματα – 205 άτομα και 68 οργανώσεις.

Ποιά είναι λοιπόν τα φαβορί για το 2015; Πιθανότητες συγκεντρώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ιδίως αφότου αποκαλύφθηκε ότι το Βατικανό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόσφατα αναδειχθεί ως φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων αφότου άνοιξε τις πόρτες της χώρας της στους πρόσφυγες, μια απόφαση που θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από 800.000 άνθρωπους από την Συρία και άλλες πολεμικές ζώνες.
Από την αρνητική πλευρά, η πολιτική ανοικτών θυρών της Μέρκελ έχει δημιουργήσει πιέσεις και εντάσεις μεταξύ του κόμματός της και των κρατιδίων που φιλοξενούν τους πρόσφυγες. Δύο στους τρεις Γερμανούς πιστεύουν ότι δεν της αξίζει η βράβευση. Για να μην μιλήσουμε για τις αντιπάθειες που έχει προκαλέσει η σκληρή λιτότητα, την οποία έχει επιβάλει στην ευρωζώνη.
Τζον Κέρι και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα μπορούσαν να μοιραστούν εφέτος το βραβείο. Μέχρι την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Ιρανός ομόλογός του φαίνονταν φαβορί για το βραβείο. Με δύο χρόνια εντατικής διπλωματίας οι δυό τους δημιούργησαν μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που πολλοί θεωρούσαν αδύνατη.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται, προκάλεσε νέες εντάσεις με την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, και πολλοί λένε ότι δεύτερο βραβείο στην κυβέρνηση Ομπάμα πάει πολύ.

Ενα λιγότερο γνωστό όνομα που ακούγεται είναι του Μούσι Ζεράϊ. Ο καθολικός ιερέας από την Ερυθραία έχει βοηθήσει στη διάσωση χιλιάδων μεταναστών σε όλες τις χώρες. Χρησιμοποιώντας τις επαφές του με την ιταλική ακτοφυλακή, ο 40χρονος έχει σώσει πολλές ζωές – από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Πιθανός νικητής θεωρείται ο Ντένις Μουκουέγκε, γυναικολόγος από το Κονγκό που έχει περιθάλψει περισσότερα από 30.000 θύματα βιασμού, μαζί με τους συναδέλφους του.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο Τιμολέων Χιμένες, ηγέτης των ανταρτών της οργάνωσης FARC θεωρείται ως καλή επιλογή, διότι οι Λατινοαμερικάνοι συχνά παραβλέπονται. Σε έξι μήνες αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία για να τελειώσει ένας πόλεμος μισού αιώνα που έχει στοιχίσει περισσότερες από 220.000 ζωές και έχει ξεριζώσει έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

Ενα άλλο φαβορί είναι ο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντής της Novaya Gazeta, ρωσικής εφημερίδας που τολμάει να τα βάζει με το Κρεμλίνο.