Ενας πλαστός λογαριασμός στο Twitter ανακοίνωσε τη βράβευση της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς τρεις ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της από τη Σουηδική Ακαδημία.
Συγκεκριμένα στις 12.00 την Τετάρτη λογαριασμός στο Twitter, που έφερε το όνομα της λευκορωσίδας δημοσιογράφου, δημοσίευσε tweet που έγραφε: «Η Σουηδική Ακαδημία με βράβευσε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Είμαι ευτυχισμένη. Πολύ ευτυχισμένη. Ευχαριστώ».
Ο λογαριασμός είχε δημιουργηθεί στις 2 Οκτωβρίου με ένα tweet που έγραφε: «Σήμερα γίνομαι μέλος του Twitter. Ενδιαφέρον».
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του Νομπέλ Λογοτεχνίας ο λογαριασμός δημοσίευσε σχόλιο που έγραφε ότι είναι πλαστός και τον έχει δημιουργήσει ο ιταλός δημοσιογράφος Τομάσο Ντεμπενεντέτι.
Πρόκειται για γνωστό διαδικτυακό φαρσέρ, ο οποίος με τους πλαστούς λογαριασμούς που δημιουργεί στα κοινωνικά δίκτυα έχει προκαλέσει άπειρες τραγελαφικές καταστάσεις.
Ηταν αυτός που είχε δημιουργήσει τον ψεύτικο λογαριασμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και είχε προκαλέσει μία μικρή θύελλα στο διαδικτυακό φλιτζάνι του Twitter, καθώς είχε κάνει την εμφάνισή του στην κορύφωση της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Την πρώτη φορά που είχε χρησιμοποιήσει το Twitter ήταν για να διασπείρει την φήμη περί θανάτου του Πάπα, μέσω ενός πλαστού λογαριασμού του «πρωθυπουργού» του Βατικανού. Αργότερα συνέχισε με αντίστοιχες ανακοινώσεις για τους θανάτους του Φιντέλ Κάστρο και του Πέδρο Αλμοδόβαρ. «Ο θάνατος “πουλάει” πολύ στο Τwitter» είχε δηλώσει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του στον «Guardian».
Στην περίπτωση της Αλεξίεβιτς ο Ντεμπενεντέτι περίμενε ίσως ότι δεν θα βραβευθεί και ότι η «είδηση» θα ξεγελούσε ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης να την αναπαράγουν. Όμως η «πλάκα» εξελίχθηκε σε προφητεία, αφού η Αλεξίεβιτς ήταν τελικά η λογοτέχνης που βραβεύτηκε με το πολυπόθητο βραβείο.