με αφορμή περιστατικό που συνέβη σε λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους παίκτες από το αεροδρόμιο των Τιράνων στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου εξέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει.

Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι «δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας».

Παρ’ όλα αυτά το παρακάτω βίντεο μάλλον αποδεικνύει το αντίθετο:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας» τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σερβίας (FSS), το λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους ποδοσφαιριστές λιθοβολήθηκε στη διαδρομή από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων έως το ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, όπου διαμένουν.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Σάβο Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι από την επίθεση με πέτρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές· έσπασε τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει το ματς μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας – Σερβίας εξαιτίας της πολιτικοποίησης αυτού του αθλητικού γεγονότος, όπως είπε, και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Σέρβων πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα.

«Λόγω της πρωτοφανούς πολιτικοποίησης ενός αθλητικού γεγονότος, μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα έλαβα την απόφαση να μην ταξιδέψω στο Ελμπασάν, ώστε οι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης να είναι οι αθλητές» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε ανοιχτή επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Μπλιτς».

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Αλβανίας και της Σερβίας θα διεξαχθεί, απόψε, στο Ελμπασάν. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο εθνικών ομάδων στο Βελιγράδι, στις 14 Οκτωβρίου του 2014, διακόπηκε όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι (drone), από το οποίο κρέμονταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας.

Προκλήθηκε ένταση και οι Αλβανοί παίκτες αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ το αθλητικό δικαστήριο στη Λοζάνη, αναιρώντας απόφαση της UEFA, καταχώρησε τον αγώνα ως νίκη της Αλβανίας.

Σε πολιτικό επίπεδο το επεισόδιο εκείνο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.