«Η ροή των προσφύγων στη Γερμανία συνεχίζεται και η καγκελαρία στο Βερολίνο δεν έχει βρει κανέναν τρόπο να την επιβραδύνει. Η πίστη στην ικανότητα της Ανγκελα Μέρκελ να χειριστεί το πρόβλημα βυθίζεται – ειδικά στο δικό της κόμμα», γράφει το Spiegel. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:

«Πριν από μόλις τέσσερις εβδομάδες, οι Γερμανοί καλωσόρισαν με χαρά τα πρώτα τρένα με τους πρόσφυγες, και επαίνεσαν την καγκελάριο ως «Μαμά Μέρκελ» για την γενναιοδωρία της.

Αλλά τον τελευταίο καιρό, πολλές κοινότητες αντιδρούν. Και η διάθεση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Αν η εισροή παραμείνει τόσο υψηλή όσο τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν φτάσει στη Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους – αριθμός μεγαλύτερος από ό,τι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας.

Οι εντάσεις μεταξύ των κατοίκων για τους συχνά υπερπλήρεις ξενώνες προσφύγων, για παράδειγμα, έχουν προκαλέσει βίαια επεισόδια σε ορισμένες εγκαταστάσεις. Και η κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα της Μέρκελ.

Μια δημοσκόπηση την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι το ποσοστό των Γερμανών που «τρόμαξε» με τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στη χώρα έχει αυξηθεί από 38% τον Σεπτέμβριο σε 51% σήμερα. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ έχει μειωθεί κατά εννέα μονάδες στο 54%, το χαμηλότερο σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Πολλοί στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ, και ιδίως στο αδελφό, πιο συντηρητικό CSU στη Βαυαρία, αισθάνονται ότι με την δήλωσή της ότι δεν υπάρχει «όριο στον αριθμό» των προσφύγων στο πλαίσιο της νομοθεσίας ασύλου της Γερμανίας, η Μέρκελ άνοιξε διάπλατα την πόρτα χωρίς να έχει ένα σχέδιο για το πώς να την κλείσει και πάλι.

Η εντύπωση ότι η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο τροφοδοτήθηκε από τις συνθήκες που περιβάλλουν την απόφαση για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στη Γερμανία, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα αυστριακά σύνορα επρόκειτο να κλείσουν, μια κίνηση η οποία θα ανάγκαζε τους πρόσφυγες να καταγραφούν σε κέντρα στην Αυστρία ή την Ουγγαρία, και όχι πλέον στη Γερμανία. Το σχέδιο οδήγησε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της αστυνομίας από την επανένωση της Γερμανίας, με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις να αποστέλλονται στα σύνορα.

Αλλά η γερμανική κυβέρνηση ακολούθησε τελικά μια διαφορετική πορεία, αποφασίζοντας ότι τα διαβατήρια θα πρέπει να ελέγχονται, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα διώχνονται μακριά. Η κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει στους πρόσφυγες να εισέρχονται στη χώρα.

Αλλά οι αντιδράσεις στο κόμμα της Μέρκελ παραμένουν ηχηρές. Πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Και το πρόβλημα της Μέρκελ αυτή την στιγμή είναι η ανικανότητά της να φιμώσει τους επικριτές».