Στην ολοκλήρωση διδακτορικής του διατριβής σε πανεπιστήμιο της Μπολόνια «αποδίδει» ο μεγαλύτερος γιος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, τη μετακίνηση με την οικογένειά του στην Ιταλία, αρνούμενος αναφορές ότι «τράπηκε σε φυγή» παραμονές της πρόωρης κάλπης της 1ης Νοεμβρίου. Ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε συμπεριληφθεί στους βασικούς υπόπτους του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε συθέμελα την κυβέρνηση Ερντογάν στα τέλη του 2013.

«Είμαι στην Ιταλία προσωρινά για να τελειώσω τη διδακτορική μου διατριβή. Έρχομαι στη χώρα μου όποτε βρίσκω την ευκαιρία και θα συνεχίσω να το κάνω. Θα επιστρέψω όταν τελειώσω τη διατριβή μου και Θεού θέλοντος θα μείνω στη χώρα μου έως την τελευταία αναπνοή μου» δήλωσε ο ίδιος αρνούμενος ότι «τράπηκε σε φυγή» παραμονές της κάλπης, όπως πιθανολογούν μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα Cumhuriyet αποκαλύπτει ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν φέρεται να έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα και να εγγραφεί στο Johns Hopkins’ School of Advanced International Studies (SAIS) στη Μπολόνια όπου είχε αρχίσει τις σπουδές του το 2007.

Έφυγε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, στις οποίες το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ο πατέρας του ηγείτο μέχρι πριν γίνει πρόεδρος το 2014, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία την οποία είχε από το 2002.

Την περασμένη Κυριακή, λογαριασμός στο Twitter με την ονομασία το βαθύ λαρύγγι της Τουρκίας, Φουάτ Αβνί» ανέφερε ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν μετέβη στην Ιταλία στις 27 Σεπτεμβρίου με μεγάλα χρηματικά ποσά για να διαχειριστεί τα οικονομικά της οικογένειας.

«Προβλέπουν να κρατήσουν τον Μπιλάλ στην Ιταλία μέχρι τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Θα αποφασίσουν αν πρέπει να επιστρέψει [στην Τουρκία] ανάλογα με την κατάσταση την επομένη των εκλογών» γράφει ο Φουάτ Αβνί.

Τον χειμώνα 2013-2014, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν είχε συγκλονιστεί από τεράστια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονταν υπουργοί και ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για αθέμιτη άσκηση επιρροής και υπεξαιρέσεις.

Όλες οι δικαστικές έρευνες που είχαν αρχίσει τότε έκλεισαν και έκτοτε ο Ερντογάν ξεκίνησε ένα «κυνήγι μαγισσών» κατά του κινήματος του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για υποκίνηση πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του μέσω των υποστηρικτών του κινήματός του που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.