Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν πως «θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χάσει πολλά εάν χάσει έναν φίλο σαν την Τουρκία».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν διαμηνύει ότι «επίθεση στην Τουρκία σημαίνει επίθεση στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο πλαίσιο των επιδρομών επί του συριακού εδάφους.

«Η θετική σχέση μας με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει έναν φίλο σαν την Τουρκία, με τον οποίο συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.

Η προειδοποίηση Ερντογάν έρχεται εν μέσω «πολέμου δηλώσεων» ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τις ρωσικές παραβιάσεις (η Τουρκία κατήγγειλε πως σημειώθηκε την Κυριακή και δεύτερη παραβίαση του εναέρου χώρου της και κάλεσε εκ νέου τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα για εξηγήσεις).

Η έκτακτη σύνοδος των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με την καταδίκη της παραβίασης του τουρκικού ενάεριου χώρου και κάλεσμα-προειδοποίηση προς τη Μόσχα να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές «κατά της συριακής αντιπολίτευσης και κατά πολιτών».

«Οι σύμμαχοι διαμαρτύρονται έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας και καταδικάζουν την παραβίαση του ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας.

Την Τρίτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γένς Στόλτενμπεργκ επανήλθε λέγοντας πως η ρωσική παραβίαση «δεν μοιάζει με ατύχημα» για να εισπράξει την απάντηση της Μόσχας ότι γίνεται απόπειρα διαστρέβλωσης του στόχου των ρωσικών επιδρομών στη Συρία.

Οι ρωσικές επιδρομές έχουν ανοίξει νέο μεγάλο κεφάλαιο αντιπαράθεσης με τη Δύση, η οποία αμφισβητεί ότι στόχος της επιχείρησης είναι το Ισλαμικό Κράτος καταγγέλλοντας ότι ζητούμενο της Ρωσίας είναι η υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έναντι των αντικαθεστωτικών οργανώσεων που βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο.

Τουρκία: Μαχητικά μας στοχοποιήθηκαν πάνω από τα σύνορα με τη Συρία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούσαν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία στοχοποιήθηκαν δύο φορές από εχθρικά ραντάρ στη Συρία. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν για τις πράξεις αυτές ευθύνεται η Ρωσία ή η Συρία.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση μαχητικό αεροσκάφος MIG-29, άγνωστης εθνικότητας, εγκλώβισε με το ραντάρ του τα τουρκικά αεροσκάφη επί 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Σε ανάλογη πράξη προέβη, σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο, και επίγειο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας για διάστημα 4 λεπτών και 15 δευτερολέπτων.

Το «κλείδωμα» του ραντάρ σε αεροσκάφος θεωρείται διεθνώς εχθρική ενέργεια.