Η Καλιφόρνια έγινε η πέμπτη Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την ευθανασία, με την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου, μετά τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλη τη χώρα ο θάνατος νεαρής γυναίκας η οποία έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης της πολυπληθέστερης Πολιτείας των ΗΠΑ, Τζέρι Μπράουν, μπορεί να γίνει ευθανασία εφόσον βεβαιωθεί από δυο γιατρούς η κατάσταση του ασθενούς και ο χρόνος ζωής που του απομένει και διαπιστωθεί η πνευματική του διαύγεια.

«Δεν ξέρω τι θα έκανα, εάν βυθιζόμουν σε παρατεταμένους και βασανιστικούς πόνους. Είμαι βέβαιος ότι θα ανακουφιζόμουν, εάν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός ο νόμος που μου δίνει μια εναλλακτική λύση» δήλωσε ο κυβερνήτης αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα αρνιόταν αυτήν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο.

Μόνο τέσσερις Πολιτείες επιτρέπουν σήμερα την ευθανασία: το Ορεγκον, η Ουάσιγκτον, η Μοντάνα και το Βερμόντ. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί σε άλλες 20 Πολιτείες, αλλά κανένα δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη.

Στην Καλιφόρνια, ώθηση για την έγκριση του νόμου έδωσε η ευθανασία, πριν από περίπου έναν χρόνο, της Μπρίτανι Μέιναρντ, μιας 29χρονης που έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και υπέφερε από αφόρητους πόνους.

Η ίδια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Ορεγκον, όπου επιτρέπεται η ευθανασία, για να δώσει τέλος στην ζωή της και να απαλλαγεί από το βασανιστήριό της.

Μια μεγάλη συζήτηση άνοιξε μετά τον θάνατό της που οδήγησε στην κατάρτιση και έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία της Πολιτείας και την τελική υπογραφή του από τον κυβερνήτη.