Η εβδομαδιαία εργασία 40 ωρών έχει μειωθεί στις 30 ώρες σε ορισμένες σουηδικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με έρευνες το αποτελέσμα ευνοεί την παραγωγικότητα αλλά και το ηθικό των εργαζομένων. Για παράδειγμα η startup εταιρεία Brath, έκανε τη μετάβαση στην εξάωρη καθημερινή εργασία πριν από τρια χρόνια.
Ο λόγος, σύμφωνα με τη CEO της εταιρείας Μαρία Μπρατ, είναι ότι «ενδιαφερόμαστε για τους υπαλλήλους μας, ενδιαφερόμαστε τόσο που δίνουμε προτεραιότητα στο χρόνο με την οικογένειά τους, να μαγειρεύουν ή να κάνουν άλλα πράγματα τα οποία τους αρέσουν». Την ίδια τακτική ακολουθεί και η Toyota Services στο Γκέτεμποργκ, η οποία υιοθέτησε το εξάωρο πριν από 13 χρόνια και έκτοτε αναφέρει και περισσότερα κέρδη και πιο χαρούμενο προσωπικό.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις στη Σουηδία ακολουθούν το παράδειγμά της Toyota. Τον Απρίλιο του 2014, η κυβέρνηση του Γκέτεμπορκ αποφάσισε να μειώσει τις ώρες εργασίας από οκτώ σε έξι, στις δημοτικές υπηρεσίες, διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα του πειράματος θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του 2016 αλλά σύμφωνα με τις αρχικές εκθέσεις, οι νοσηλευτές αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι και συνεπώς πιο αποδοτικοί.
«Η οκτάωρη καθημερινή εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύαμε» είπε ο Λίνους Φελντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Filimundus στη Στοκχόλμη. «Το να παραμείνει κάποιος συγκεντρωμένος σε μία συγκεκριμένη δουλειά επί οκτώ ώρες είναι τεράστια πρόκληση. Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε ασχολούμαστε και άλλα πράγματα και κάνουμε διαλείμματα ώστε να γίνει πιο υποφερτή η ημέρα. Την ίδια στιγμή δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τη ζωή μας εκτός εργασίας» προσέθεσε.
Παρόλα αυτά, ένας συγκριτικά μικρός αριθμός επιχειρήσεων στη Σουηδία εφαρμόζει την εξάωρη εργασία με την πλειοψηφία των εργοδοτών να επιμένουν στο οκτάωρο, δηλαδή 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος υπάλληλος εργάζεται σχεδόν 47 ώρες την εβδομάδα.