Τη δέσμευση για ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, για τον οποίο θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας «βαθιά συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων.

«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στο ιατρικό προσωπικό και στις οικογένειες των αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο τραγικό συμβάν στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε μια πλήρη έρευνα. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα πριν εκφέρουμε οριστική κρίση για τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας. Ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας να με κρατάει ενήμερο για την έρευνα και αναμένω πλήρη αναφορά για τα γεγονότα και τις περιστάσεις» συνέχισε ο Ομπάμα.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον πρόεδρο (του Αφγανιστάν) Άσραφ Γάνι, την αφγανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους μας για την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού του Αφγανιστάν στο έργο τους για να καταστήσουν τη χώρα ασφαλή».

Αφγανιστάν: Δεκαεννέα νεκροί έπειτα από βομβαρδισμό νοσοκομείου των MFS

Σε μία σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Σε ανακοίνωσή της, η ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί -για τους οποίους θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις- που είχαν ως στόχο το νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν επί 30 λεπτά παρ’ όλο που αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί.

Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητά ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή ανέρχονται σε 19. Δώδεκα εξ αυτών είναι μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τέσσερις είναι ενήλικες ασθενείς, ενώ νεκρά είναι και τρία παιδιά. Άλλα 37 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κάνει λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα πολέμου».

«Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως» τόνισε.

«Μια αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο μπορεί να χαρακτηριστεί από το νόμο και ως έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ, τονίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το τραγικό συμβάν σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» είπε.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου.

Η πρώτη ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου.

«Η MSF καταδικάζει με τους πλέον δυνατούς όρους τον φρικτό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της στην Κουντούζ που ήταν γεμάτο από προσωπικό και ασθενής. Η MSF επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι όλες οι πλευρές στη διαμάχη, ανάμεσά τους και η Καμπούλ και η Ουάσινγκτον, είχαν ενημερωθεί για την ακριβή τοποθεσία (συντεταγμένες GPS) των εγκαταστάσεων της MSF» αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και πιο πρόσφατα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η οργάνωση τονίζει ότι επιθυμεί να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη.

Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού

Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι μία αεροπορική επιδρομή «μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις».

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η κλινική επλήγη αρκετές φορές «στη διάρκεια συνεχούς βομβαρδισμού» και ότι φέρει σοβαρές ζημιές. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στις 02:10 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Ο συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ στις 02:15, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν «άτομα που απειλούσαν τη δύναμη. Η επίθεση μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι το περιστατικό ερευνάται.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την επίθεση, τον θάνατο προσωπικού και ασθενών και το βαρύ πλήγμα που προκάλεσε η επίθεση στο σύστημα υγείας στην Κουντούζ» τόνισε.

Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης αυτής από την Δευτέρα που κατελήφθη η Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και στην συνέχεια κατά την αντεπίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψή της.

Ήταν η μοναδική ιατρική εγκατάσταση στην περιοχή που μπορούσε να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Στην Κουντούζ σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σφοδρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τις τελευταίες να καταφέρνουν εν τέλει να ανακαταλάβουν μέρος της πόλης την περασμένη Πέμπτη.

Ωστόσο οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εξακολουθούσαν χθες να προβάλουν αντίσταση.

Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε το Σάββατο ότι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το νοσοκομείο και σκότωσαν ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας από τους μαχητές των Ταλιμπάν δεν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όταν σημειώθηκε η επίθεση.