Στέλνοντας μήνυμα προς τη Δύση, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και οι αεροπορικές επιδρομές θα έχουν αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει συντονισμός με τη συριακή κυβέρνηση.

Χώρες της Δύσης -κυρίως η Γαλλία- ζητούν να ενταθεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του καθεστώτος Άσαντ.

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από αέρος και όλες οι προηγούμενες επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί έχουν εξυπηρετήσει μόνο στην εξάπλωση και το ξέσπασμά της» είπε ο Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ.

«Οι αεροπορικές επιδρομές είναι άχρηστες εκτός και εάν πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, τη μόνη δύναμη στη Συρία που πολεμά κατά της τρομοκρατίας» σημείωσε.

Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι μετά από όλες αυτές τις θυσίες για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, θα επιτύχουν μέσω των πολιτικών ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν στο έδαφος, σημείωσε και πρόσθεσε: «Κανείς να μη θεωρήσει ότι θα επιτύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι δεν επιτεύχθηκε στο έδαφος».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση «εγγυάται την ασφαλή επιστροφή και την αξιοπρεπή ζωή για τους πολίτες της που επιθυμούν να επιστρέψουν» στη Συρία.

Ο σύρος υπουργός σημείωσε ότι η Δαμασκός αποφάσισε να συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας που έχει συστήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ σημείωσε ότι η Συρία δεν μπορεί να προχωρήσει σε δημοκρατικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών ή Συντάγματος, όσο μάχεται την τρομοκρατία. «Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τους Σύρους να πάνε στις κάλπες όσο δεν είναι ασφαλείς στους δρόμους;» σημείωσε.