Ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ, είναι ο δράστης του νέου μακελειού στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το οποίο συγκλόνιζει για μια ακόμη φορά, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ είχε γεννηθεί στην Αγγλία και μετακόμισε στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία. Ζούσε με τη μητέρα του σε ένα διαμέρισμα λίγα μόλις μίλια μακριά από το κολλέγιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο δράστης του νέου μακελιού δεν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα, αλλά ήταν κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά του ο πατέρας του 26χρονου δράστη δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης σοκαρισμένος. «Προφανώς είναι μια καταστροφική μέρα. Μια καταστροφική μέρα για μένα και την οικογένειά μου δήλωσε ο Ιαν Μέρσερ.

Μια καθηγήτρια του 26χρονου, η Ρεμπέκα Μάιλς τον περιγάφρει ως «περίεργο και ευαίσθητο», ενώ μια γειτόνισσά του ανέφερε ότι ήταν ένα νεαρός που συχνά καθόταν μόνος στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο σκοτάδι με λίγο φως. Ενας άλλος γείτονας τον περιέγραψε ως δειλό, όπως αναφέρει το CNN.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά, ωστόσο όπως αναφέρει ο Guardian η πρόχειρη έρευνα στο blog που διατηρούσε δείχνει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες αντίστοιχων επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και προφανή στήριξη στον IRA.

Μια σελίδα στο Myspace που φέρει το όνομα του Κρις Χάρπερ Μέρσερ είναι γεμάτη με εικόνες από μασκοφόρους ενόπλους και αναφορές στον IRA (Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό), καθώς και το πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Phoblacht», που φέρει τον τίτλο «Ο βρετανικός στρατός δεν θα μπορούσε να νικήσει IRA».

Στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κρις Χάρπερ Μέρσερ περιέγραφε τον ευατό του ως ένα 26χρονο μιγάδα που ψάχνει για μια γυναίκα. Ανέφερε ότι «δεν είμαι θρήσκος, αλλά πνευματιστής, δεν πίνω, ζω με τους γονείς και είμαι συντηριτικός Δημοκρατικός. Οσον αφορά το κοινωνικό του προφίλ ανέφερε ότι ήταν αρχικά ντροπαλός και καλύτερο οταν βρισκόταν ανάμεσα σε μικρές παρέες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο 26χρονος, ο οποίος δήλωνε «όχι θρήσκος, αλλά πνευματιστής» πριν σκοτώσει τα θύματά του τα ρωτούσε το θρήσκευμα στο οποίο πίστευαν καθώς φέρεται να ήταν αντίθετος με όλες τις οργανωμένες θρησκείες.

Πριν μπει στο χειρουργείο η τραυματίας Anastasia Boylan, επιζώσα από την επίθεση του μακελάρη, περιέγραψε στον πατέρα και τον αδελφό της πώς ο 26χρονος εισέβαλε στην τάξη της.

«Περίμενα χρόνια για να το κάνω αυτό», είπε στον καθηγητή και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, περιέγραψε η Boylan.

Όλοι στην τάξη έπεσαν στο πάτωμα. Καθώς ξαναγέμιζε το όπλο του ο άνδρας διέταξε τους σπουδαστές να σηκώνονται και τους ρωτούσε αν είναι χριστιανοί.

«Ωραία, είσαι Χριστιανός, σε λίγες στιγμές θα δεις το Θεό» τους έλεγε, όπως περιέγραψε στο CNN ο πατέρας της Boylan.

«Και στη συνέχεια τους πυροβολούσε και τους σκότωνε». Η 18χρονη Boylan χτυπήθηκε στην πλάτη από σφαίρα που έπληξε τη σπονδυλική της στήλη. Καθώς κειτόταν στο δάπεδο ο ένοπλος της είπε «Γεια σου, ξανθιά». Εκείνη έκανε πως ήταν νεκρή- κι έτσι μάλλον επέζησε.