Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το πιο πρόσφατο μακελειό σε κολέγιο στην βορειοδυτική πολιτεία Ορεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ενωση Οπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπι των κατόχων όπλων, ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

«Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν», τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από τον θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό επτά από οπλισμένο άντρα, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία, σε πανεπιστήμιο στο Ορεγκον.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα «έχει αρρωστημένο μυαλό» είπε, προσθέτοντας, «Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γη που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους… Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε λίγο και λιγάκι».

Μίλησε χωρίς σημειώσεις

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε», είπε και ζήτησε από τους Αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπι των κατόχων όπλων αντιπροσωπεύει τις απόψεις τους. Δεν ανέφερε την NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσιγκτον.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν (πολιτεία Κονέτικατ, 2012) που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.