Ευθραυστη αποδείχτηκε η εκεχειρία στη βορειοδυτική Συρία.

Η διακοπή των εχθροπραξιών που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας παραβιάστηκε αργά το Σάββατο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βόμβες που φέρεται να εκτοξεύθηκαν από αντάρτες χτύπησαν το χωριό αλ Φούα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο, μετά αφότου οι αντάρτες κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας με την ρίψη βομβών-βαρελιών σε μια κοντινή περιοχή.

Οι εμπλεκόμενες μεριές είχαν συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός στα δύο σιιτικά χωριά, το αλ Φούα και Κεφράγια που ελέγχονται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και πολιορκούν οι αντάρτες, καθώς και στην πόλη Ζαμπάντανι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι αντάρτες έχουν βρει καταφύγιο και είναι περικυκλωμένοι από κυβερνητικές δυνάμεις.

Αλλά οι βομβαρδισμοί στην αλ Φούα επανήλθαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, χωρίς άμεση αναφορά θυμάτων.

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ανακοίνωση που φέρεται να είναι των ανταρτών στην περιοχή που κατηγορούσε την κυβέρνηση για παραβίαση της εκεχειρίας με ρίψη βομβών στο κοντινό χωριό Ταφτανάζ.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν, βομβαρδίζοντας το αλ Φούα και το Κεφράγια.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως ακούστηκαν εκρήξεις στο Ταφτανάζ, με ακτιβιστές να κατηγορούν την κυβέρνηση για ρίψη βομβών βαρελιών που σκότωσαν τουλάχιστον 5 ανθρώπους εκεί. Δεν είναι σαφές εάν το χωριό Ταφτανάζ περιλαμβανόταν στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.