Εμβρόντητους άφησε τους συναδέλφους του στο Κογκρέσο ο Τζον Μπένερ ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων παραδίδοντας και την έδρα του στο Κογκρέσο με ισχύ από την 30ή Οκτωβρίου.

Ο Μπένερ είχε βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της υπερσυντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών με οδηγό το Tea Party που ζητούσε σκληρότερη σύγκρουση με τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι το να υποβάλλονταν τα μέλη σε μία παρατεταμένη κρίση ηγεσίας θα έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στον θεσμό» ανέφερε ανωνύμως συνεργάτης Μπένερ στο Reuters έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των Ρεπουμπλικανών κατά την οποία ο Μπένερ εξέπληξε τους συναδέλφους του με την ανακοίνωση της παραίτησης.

«Για το καλό των Ρεπουμπλικανών και του θεσμού, θα παραιτηθεί από την προεδρία και την έδρα του στο Κογκρέσο, [απόφαση] με ισχύ από την 30ή Οκτωβρίου» ανέφερε.

«Είναι μία υπέροχη ημέρα» δήλωσε ο ίδιος ο Μπένερ στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση, ερωτηθείς εάν νοιώθει πως φεύγει ένα βάρος από πάνω του. Σχετικά με την επικείμενη παραίτησή του δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση.

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Πίτερ Κινγκ ανέφερε ότι η απόφαση του Μπένερ οφείλεται στο ότι θέλει να αποφύγει τη συνέχεια των αντεγκλήσεων εντός του κόμματος. Η κοινοβουλευτική ομάδα αμφισβητούσε εδώ και καιρό τις τακτικές του και τη στρατηγική του.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Μπένερ.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Τζον Μπένερ είναι ένας «περισπασμός» εν μέσω των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να περάσει από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, δήλωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Μπένερ, η Πελόζι είπε ότι η απόφαση αυτή προκαλεί «σεισμό» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται τα οικονομικά νομοσχέδια που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Ο χρόνος θα δείξει» πώς θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις μετά την ανακοίνωση, προσέθεσε.