Του άρεσε να παίζει στο πιάνο του διάφορες μελωδίες και για αυτόν τον λόγο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το κατέστρεψαν. Αλλά εκείνος συνέχισε να παίζει τις μελωδίες του με μια φυσαρμόνικα.
Ο Αεχάμ Αχμάντ είναι γνωστός και ως «ο πιανίστας του Γιαρμούκ», ενός προσφυγικού καταυλισμού που δημιουργήθηκε το 1957 σε ένα φτωχό προάστιο της Δαμασκού για τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948. Ο 27χρονος Σύρος παλαιστινιακής καταγωγής γεννήθηκε και μεγάλωσε στον καταυλισμό και μέχρι πρόσφατα εκεί ήταν το σπίτι του, παρότι το 2011, όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος στη Συρία, ο καταυλισμός αποκλείστηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ με στόχο την πλήρη υποταγή και τον έλεγχο των κατοίκων του. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εκείνη την περίοδο μαχητικά αεροσκάφη του συριακού στρατού βομβάρδιζαν συχνά την ευρύτερη περιοχή την ώρα που ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν οτιδήποτε κινούταν, ακόμη και μητέρες που αναζητούσαν τρόφιμα για να ταΐσουν τα παιδιά τους.
Τότε, ο Αεχάμ και μερικοί φίλοι του αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπάντα την οποία ονόμασαν «Νεολαία του Γιαρμούκ». Καθώς όλοι σχεδόν οι συνομήλικοί τους έπαιρναν τα όπλα με στόχο να ενταχθούν σε κάποια από τις πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν μέσα στο χάος του Εμφυλίου, ο νεαρός πιανίστας και η μπάντα του περιφέρονταν στους κατεστραμμένους δρόμους του Γιαρμούκ, παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας.
«Βγάλε τον σκασμό αλλιώς θα σε πετάξω στο πιάνο και θα σε κάψω μαζί του! »,
Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, ο καταυλισμός καταλήφθηκε από τους σκοταδιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στους εξαθλιωμένους κατοίκους του, απαγορεύοντας, μεταξύ πολλών άλλων, και τη μουσική. «Βγάλε τον σκασμό αλλιώς θα σε πετάξω στο πιάνο και θα σε κάψω μαζί του! », ήταν η απάντηση που έλαβε από έναν μαυροφορεμένο τζιχαντιστή όταν τον ρώτησε γιατί δεν μπορεί να κρατήσει το πιάνο του. «Ποιο είναι το πρόβλημα με το πιάνο;», ρώτησε ξανά ο Αεχάμ. «Γνωρίζεις πως είναι αμαρτία», απάντησε ο τζιχαντιστής.
Εκείνη τη στιγμή, έπειτα από τέσσερα χρόνια μέσα στη δίνη του πολέμου, ο Αεχάμ λύγισε και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον καταυλισμό, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους. Αφότου περιπλανήθηκε στη Συρία, πέρασε στην Τουρκία, καταφέρνοντας να φτάσει στη Σμύρνη. Πριν από μερικές ημέρες ο Αεχάμ ανάρτησε στο Facebook ένα απόσπασμα από το ημερολόγιό του:
«Αγαπητή Μεσόγειος, το όνομά μου είναι Αεχάμ και θα ήθελα να διασχίσω με ασφάλεια τα κύματά σου. Οι άνθρωποι εδώ θέλουν απλά να πάνε στην Ευρώπη και πληρώνουν μια περιουσία για να το κάνουν. Ανεβαίνουν σε φουσκωτά που μπορεί να ανατραπούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, παρασύροντας τη ζωή στα βάθη σου. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Θα θέλαμε να άνοιγε η Τουρκία τα σύνορά της με την Ελλάδα και να μας επέτρεπε να τα περάσουμε δια ξηράς και με ασφάλεια, μακριά από τις βάρκες του θανάτου. Η θάλασσα είναι πολύ αγριεμένη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να διαπληκτίζονται ώστε να καταφέρουν να ανέβουν σε ένα φουσκωτό. Κοιμόμαστε σε σοκάκια και σημεία βρώμικα ενώ πολλοί Σύροι κοιμούνται στο δρόμο. Οι Σύροι δεν είναι οι μοναδικοί που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Σερβία, την Αλβανία και το Αφγανιστάν. Αναχωρούν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η τιμή του περάσματος με τα φουσκωτά. Κόστιζε 200 δολάρια ενώ τώρα κοστίζει 1250, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στην περιοχή της Σμύρνης».
Την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο Ansa, o Αεχάμ δήλωσε ότι κατάφερε να φτάσει έως τη Λέσβο σώος και αβλαβής και πως τώρα επιθυμεί να περάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του έως τη Γερμανία.