Με τις σορούς του τρίχρονου Αϊλάν, του αδελφού του και της μητέρας τους επέστρεψε στο Κομπάνι ο Αμπντουλάχ Κουρντί, ο πατέρας του νεκρού αγοριού που έχει γίνει για όλη την Ευρώπη το σύμβολο του αδιεξόδου στην προσφυγική κρίση.

Ο πατέρας έθαψε κλαίγοντας την οικογένειά του στην κουρδική κωμόπολη στη βόρεια Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες.

Οχηματοπομπή με τον Αμπντουλάχ Κουρντί και τις τρεις σορούς έφυγε το πρωί της Παρασκευής από το τουρκικό Σουρούτς, πάνω στη μεθόριο με τη Συρία, και πέρασε στο Κομπάνι. Τον Κουρντί συνόδευσαν τρεις τούρκοι βουλευτές στα σύνορα.

Η οικογένεια είχε φτάσει στην Αλικαρνασσό και προσπάθησε στις αρχές της εβδομάδας να περάσει με βάρκα απέναντι στην Κω. Η βάρκα ανατράπηκε και πνίγηκε ο τρίχονος Αϊλάν, ο πεντάχρονος αδελφός του Γκαλίπ και η μητέρα τους Ρεχάν.

Τα αγοράκια και η μητέρα τους οδηγήθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην τελευταία τους κατοικία.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια της «Τελετής των Μαρτύρων» βλέπτοντας τις σορούς να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη στην κουρδική πόλη Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.

«Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις -όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες- να δουν [τι συνέβη] στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο» είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο Διαδίκτυο δηλώσεις του.