Η περιοχή γύρω από την υποτιθέμενη υπόγεια τοποθεσία ενός τρένου που λέγεται πως είναι γεμάτο με χρυσό και ανεκτίμητα έργα τέχνης τα οποία είχαν λεηλατήσει οι ναζιστές τυλίχθηκε στις φλόγες καθώς οι πολωνικές αρχές πάσχιζαν να κατευνάσουν την υστερία γύρω από την πιθανή ανακάλυψη. Τη Δευτέρα περίπου 200 μέτρα γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή πήραν φωτιά, αλλά οι Αρχές δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται για εμπρησμό. Είναι το τελευταίο περιστατικό στο πυρετώδες ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει το «χρυσό τρένο» των ναζιστών. Αλλά ποια είναι τα γεγονότα πίσω από αυτή την ιστορία;
Πού συμβαίνουν αυτά;
Κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Wroclaw – Walbrzych στη Δυτική Πολωνία. Εδαφικά η περιοχή ήταν τμήμα της προπολεμικής Γερμανίας.


Ποια ήταν η προέλευση του τρένου;
Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς προήλαυνε ο Κόκκινος Στρατός, οι ναζιστές έστειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τρένο γεμάτο με χρυσό και έργα τέχνης που είχαν λεηλατήσει από το Βρότσλαβ προς το Βάλμπριχ. Οδήγησαν το τρένο σε ένα σύστημα από σήραγγες που κατασκευάστηκε κάτω από τα βουνά Σόβα και, σύμφωνα με έναν γερμανό ανθρακωρύχο που ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας, έχτισαν με τούβλα την είσοδο της σήραγγας λίγο αργότερα.


Εκτιμούν οι ιστορικοί ότι το περιστατικό είναι αληθινό;
Η τοπική ιστορικός Γιοάνα Λαμπάρσκα λέει ότι υπάρχουν δύο θεωρίες για το τρένο: είτε ήταν κάτω από το βουνό είτε ήταν κρυμμένο κοντά στο Βάλμπριχ. Αλλά «κανείς δεν έχει δει ποτέ έγγραφα που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του τρένου» προσέθεσε. Ο ιστορικός Γκάι Γουόλτερς είπε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι, αν και πολλές ιστορίες με χρυσό των ναζιστών έχουν αποκαλυφθεί ψεύτικες, αυτή «μπορεί να έχει βάση ή μάλλον… ρόδες».


Και οι ντόπιοι;
Λένε ότι η πόλη τους έγινε το «Λοχ Νες» της Πολωνίας, αλλά δεν διαμαρτύρονται καθόλου: η διεθνής προσοχή έχει φέρει ένα σωρό δημοσιογράφους και τουρίστες στην περιοχή.



Τι πιστεύεται ότι βρίσκεται μέσα στο τρένο;
Χρυσός που αρπάχθηκε με τη βία από κρατουμένους των ναζιστών. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι τα βαγόνια μετέφεραν έργα τέχνης από το λεγόμενο «Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο» που παρουσιάστηκε στον Μεγάλο Πέτρο το 1716 και ανακαινίστηκε αργότερα και μεταφέρθηκε στο Tsarkoye Selo από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1770. Η τύχη του δωματίου είναι θρύλος για τους κυνηγούς θησαυρών.


Από πού προήλθαν οι πρόσφατες φήμες;
Δύο άνδρες, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, ισχυρίστηκαν τον Αύγουστο ότι είχαν βρει το τρένο και απαίτησαν ως εύρετρα το 10% της αξίας του θησαυρού. Λένε ότι είναι οι πρώτοι που βρήκαν το τρένο, αλλά μια οργάνωση που ονομάζεται Ομιλος Ερευνών Σιλεσίας υποστηρίζει ότι εκείνοι το εντόπισαν πρώτοι.

Τι έχουν κάνει οι Aρχές;
Δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Στις 28 Αυγούστου το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας επιβεβαίωσε το εύρημα υποστηρίζοντας ότι ήταν «99% βέβαιο» πως το τρένο έχει βρεθεί μετά την «επιθανάτια εξομολόγηση» ενός ανθρώπου. Λίγο αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά τις ορδές των κυνηγών του θησαυρού που πολιόρκησαν το βουνό.
Ο έπαρχος Τόμας Σμόλαρτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μια περιοχή κοντά στο σημείο όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται υπογείως το τρένο, φαινομενικά για την προστασία των περιέργων από τις αμαξοστοιχίες που εκτελούν τα κανονικά δρομολόγια. Στρατός, μαζί με τη μυστική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας (ABW), έχει σταλεί για να ερευνήσει την περιοχή.
Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, οι πολωνικές Αρχές ξαφνικά οπισθοχώρησαν. Είπαν ότι «τα στοιχεία δεν είναι πιο ισχυρά από ό,τι σε παρόμοιους ισχυρισμούς που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Αλλά οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σβήσει τον πυρετώδη ενθουσιασμό για το τρένο-φάντασμα των ναζιστών.

HeliosPlus