Υπό τους ήχους 70 κανονιοβολισμών ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο του Πεκίνου, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη της Κίνας επί της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και η πλειονότητα των δυτικών αναλυτών μίλησαν για μία πρωτοφανή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε να πείσει ότι η Κίνα θα επιδιώκει πάντα τον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη μείωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά 300.000 άνδρες.

Αφού χαιρέτισε μία μεγάλη νίκη, η οποία «επέτρεψε να γίνει ξανά η Κίνα μια μεγάλη χώρα του κόσμου», και απέτισε φόρο τιμής στον κινεζικό λαό που «αγωνίστηκε αταλάντευτα και νίκησε την επιθετικότητα» της Ιαπωνίας, ο Σι ανακοίνωσε τη μείωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά 300.000 άνδρες.

Ο κινέζος πρόεδρος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. Ήθελε απλώς να ενισχύσει τον λόγο του, σύμφωνα με τον οποίο, «όσο ισχυρή και αν είναι, η Κίνα δεν θα επιδιώξει πότε την ηγεμονία ή την επέκτασή της, δεν θα προκαλέσει σε κανένα έθνος τα δεινά του δικού της παρελθόντος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ωστόσο, 12.000 στρατιώτες, 500 οχήματα, 200 αεροσκάφη και ελικόπτερα παρέλασαν από την Πλατεία Τιενανμέν. Με 2,3 μέλη , ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Κίνα παρουσιάζει επίσης τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν περισσότεροι από 30 ξένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Εξίσου πολλοί δυτικοί ηγέτες ωστόσο απέφυγαν να δεχθούν την πρόσκληση να παραστούν. Ανάμεσά τους ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος προωθεί την αναθεώρηση της ειρηνιστικής μεταπολεμικής ιαπωνικής πολιτικής, γεγονός που προκαλεί την οργή του Πεκίνου.