Χαοτικές σκηνές επικράτησαν στις πλατφόρμες του κεντρικού σταθμού της Βουδαπέστης όταν η αστυνομία επέτρεψε μεν ξανά την είσοδο το πρωί της Πέμπτης στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όμως δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια προς τις δυτικές χώρες.

Οι πρόσφυγες, που είχαν κοιμούνται έξω από τον σταθμό Κελέτι, διαμαρτύρονταν τις δύο τελευταίες ημέρες -αρκετοί εξ αυτών, με τα εισιτήρια που είχαν ήδη αγοράσει στα χέρια- για το μπλόκο που τους εμπόδιζε να φύγουν, μέσω Αυστρίας, για τη Γερμανία.

Το πρωί της Πέμπτης τούς επιτράπηκε ξανά η είσοδος, όμως οι ουγγρικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια από τη Βουδαπέστη προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και αντίστροφα.

Το «χειρόφρενο» επιβεβαίωσε και η αυστριακή πλευρά, λέγοντας πως την Πέμπτη δεν έφταναν στη Βιέννη τρένα από τη Βουδαπέστη. Επιβεβαίωση ήρθε και από την Τσεχία και τη Σλοβακία, που ανέφεραν πως τα τρένα προς Βουδαπέστη θα σταματούν στο συνοριακό Σομπ.

Μετά το άνοιγμα του σταθμού, χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στις αποβάθρες: Πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν ο ένας να περάσουν τον άλλον για να ανέβουν στα τρένα, βάζοντας πρώτα στα βαγόνια τα παιδιά τους. Σε λίγα λεπτά, η πλατεία μπροστά από τον σταθμό είχε αδειάσει.

Το μεσημέρι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, ένα τρένο μόνο με πρόσφυγες αναχώρησε με προορισμό τo ουγγρικό Σόπρον στα σύνορα με την Αυστρία.

Την Τετάρτη, οι ουγγρικές αρχές είχαν περιοριστεί στο ότι «τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» και ότι «μετανάστες μπορούν να ταξιδέψουν εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας μόνο με τα απαραίτητα έγγραφα».

Ο σταθμός Κελέτι είχε γίνει από τη μέση της προηγούμενης εβδομάδας νέα «εστία» στην προσφυγική κρίση, με χιλιάδες να περιμένουν μετέωροι για ένα τρένο προς τα δυτικά. Τη Δευτέρα, η ουγγρική αστυνομία επέτρεψε τελικά την επιβίβαση στα τρένα αλλά την Τρίτη έκλεισε τον σταθμό, απομάκρυνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το εσωτερικό του και όταν τον άνοιξε ξανά, δεν τους επέτρεπε την είσοδο.

Ο Ορμπάν στον Γιούνκερ ενώ η Ουγγαρία εξετάζει σκληρότερα μέτρα

Την Πέμπτη, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συναντάται με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Σε άρθρο του πριν τη συνάντηση σε γερμανική εφημερίδα, ο ούγγρος πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε στους επικριτές του χαρακτηρίζοντας «λυπηρό πως μόνο η Ουγγαρία, και η Ισπανία, προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ».

Ο Ορμπάν υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «απειλούν τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

Η Βουδαπέστη έχει δεχθεί κριτική τόσο για την κατασκευή του «αντιμεταναστευτικού φράχτη», ο οποίος ελπίζει ότι θα σταματήσει τους πρόσφυγες που περνούν τη θάλασσα του Αιγαίου και τα βουνά των Βαλκανίων, όσο και για την διαχείριση της υπόθεσης του Κελέτι.

Ούγγρος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, ο Γκεργκέλι Γκούλιας, ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος των τροπολογιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μπορεί να έχουν περάσει από την ουγγρική Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται βαρύτερες ποινές για παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά και για δολιοφθορά στον φράχτη στα σύνορα. Ο Γκούλιας υποστήριξε ότι τα μέτρα «μπορεί ακόμη και να μηδενίσουν την μετανάστευση».