Η 20χρονη Νουρ Αμάρ από την Συρία ολοκλήρωσε μόλις πριν από λίγες μέρες το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στη Σουηδία, όπου σήμερα έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο. «Δεν θέλω να είμαι Σύρια. Όλα είναι δύσκολα για τους Σύριους», λέει στο BBC.
Η ίδια και η μητέρα της, Ισλάμ, έφυγαν από το Ντέρι εζ-Ζορ της Συρίας πριν από τρία χρόνια. Ο πατέρας της έμεινε πίσω και σκοτώθηκε λίγο αργότερα.
Η Νουρ έζησε δυο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά βρήκε δουλειά σε ένα κέντρο μεταφύτευσης μαλλιών και στη συνέχεια στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. Έμαθε τουρκικά και προσαρμόστηκε αλλά επιθυμούσε μια νέα ζωή μακριά από την περιοχή. Στόχος της ήταν να πάει στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας όπου ζει ο αδερφός της με την οικογένειά του.
Από την Κωνσταντινούπολη ως το Γκέτενμποργκ οδικώς είναι 2.500 χλμ. Τις απαραίτητες πληροφορίες τις βρήκε από το Facebook. Το ταξίδι της κόστισε περίπου 3.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της αμοιβής των λαθρεμπόρων.
Στις 15 Αυγούστου η Νουρ πέταξε από την Κωνσταντινούπολη ως τη Σμύρνη. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, η μητέρα της πανικοβλήθηκε. «Μου έπιασε το χέρι και μου είπε «Μην πας». Της απάντησα, «Μαμά, μη λες τρέλες». Έκλαιγα σε όλο το ταξίδι γιατί θυμόμουν την έκφραση στο πρόσωπό της».
Στη Σμύρνη συναντήθηκε με πέντε σύριους φίλους της. Πλήρωσαν στους λαθρεμπόρους 1.200 ευρώ ο καθένας για να περάσουν στο Αγαθονήσι. «Ήμασταν 48 άτομα και κάναμε τρεις ώρες στη θάλασσα. Ήταν δύσκολα. Οι λαθρέμποροι έδειξαν σε έναν από μας πώς να οδηγεί τη βάρκα. Αλλά δεν ήξερε καλά και έσπασε η λαγουδέρα στη μέση της διαδρομής».
Από το Αγαθονήσι, η Νουρ και οι φίλοι της πήραν το πλοίο για Σάμο, μετά για Πειραιά και πήγαν κατευθείαν στα σύνορα με την πΓΔΜ. Τα ξενοδοχεία αρνιόντουσαν να τους δεχθούν. «Κοιμηθήκαμε δυο-τρεις μέρες στο δρόμο. Κανείς δεν σέβεται τους Σύριους _ σαν να είμαστε λεπροί».
Διέσχισαν την πΓΔΜ με λεωφορείο, ως το Πρέσεβο στα σύνορα με τη Σερβία. Η Νουρ απέφυγε να την καταγράψουν οι αρχές των Σκοπίων γιατί ήθελε απεγνωσμένα να καταθέσει αίτημα ασύλου στη Σουηδία.
Από το Πρέσεβο, πήγαν με το λεωφορείο στο Βελιγράδι όπου έμειναν επιτέλους σε ξενοδοχείο σε κακόφημη περιοχή.

Την επομένη το σούρουπο, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες περπατούσαν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών προς τα σύνορα με την Ουγγαρία όπου θα καταγράφονταν από τις ουγγρικές αρχές. Αλλά η Νουρ και οι φίλοι της δεν ήθελαν να καταγραφούν. Πλήρωσαν τον οδηγό ενός αυτοκινήτου 300 ευρώ για να τους πάει 15 χλμ μακριά, σε ερημικό σημείο.

Περπάτησαν επί ώρες τη νύχτα και διέσχισαν τα σύνορα μέσω ενός μικρού μονοπατιού. Οι περισσότεροι από την παρέα ήταν άρρωστοι. Βρήκαν ένα διαμέρισμα, όπου η Νουρ κατέρρευσε με πυρετό. Αστυνομικοί τους εντόπισαν και ζήτησαν 50 ευρώ από τον καθένα για να μην τους συλλάβουν.
Όταν έγιναν καλύτερα, πήγαν στη Βιέννη. Από εκεί, οι φίλοι της Νουρ έμειναν στη Γερμανία ενώ η ίδια συνέχισε μόνη της μέχρι το Γκέτενμποργκ. Αν και στην καρδιά της Ευρώπης, μέσα στα τρένα η Νουρ φοβόταν συνεχώς μήπως τη σταματήσει η αστυνομία. Χαλάρωσε μόνο αφού διέσχισε τα σύνορα της Σουηδίας.
Αμέσως έστειλε μήνυμα στον αδερφό της και στη μητέρα της μέσω WhatsApp για να τους πει ότι τα κατάφερε.

Ακριβώς δύο εβδομάδες και 13 ώρες αφότου ξεκίνησε το ταξίδι της, το τρένο σταμάτησε στον κεντρικό σταθμό του Γκέτενμποργκ.

Επιτέλους η Νουρ μπορούσε να δηλωθεί στις αρχές. Πήγε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και είπε ακριβώς ό,τι τη συμβούλευσε ο αδερφός της. «Γεια σας. Είμαι πρόσφυγας από τη Συρία. Θα ήθελα να καταθέσω αίτηση για άσυλο στη Σουηδία».