Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Γάζα θα έχει γίνει «μη κατοικήσιμη» εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες οικονομικές τάσεις με φόντο τον αποκλεισμό της περιοχής και υπό το βάρος των συρράξεων, όπως προειδοπιοεί αναφορά των Ηνωμένων Εθνών.

Η μεσαία τάξη κινδυνεύει να αφανιστεί και ο πληθυσμός στη Γάζα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζει ο ΟΗΕ, σηεμιώνοντας πως η κατάσταση απαγορεύσει πρακτικά κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Η αναφορά του Συνεδρίου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για τη Γάζα (αγγλικά), υπογραμμίζει ότι οι τρεις συρράξεις με το Ισραήλ από το 2008 έχουν επιφέρει οικονομική ζημία που φτάνει το τριπλάσιο του όγκου της τοπικής οικονομίας.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 15% και η ανεργία στο γενικό πληθυσμό έφτασε στο 44%. Επιπλέον, το 72% των νοικοκυριών δεν έχει διασφαλισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα.

Ο αποκλεισμός της Γάζας κρίνεται όμως ένα από τα καθοριστικά σημεία: Περιορίζει στο ελάχιστο τα περιθώρια για ανοικοδόμηση.

Και αυτό, ενώ οι συρράξεις έχουν «ουσιαστικά εξαλείψει ό,τι είχε απομείνει παό τη μεσαία τάξη, ρίχνοντας στην εξαθλίωση σχεδόν όλο τον πληθυσμό και καθιστώντας τον εξαρτημένο από την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια».