Φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία εμφανίζονται φορτηγά με υλικά που χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτους για την κατασκευή όπλων να περνούν από συνοριακή διάβαση της Τουρκίας με προορισμό της Συρία, δημοσίευσε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Bugun, στα γραφεία της οποίας έγινε αστυνομική επιδρομή.

Το στοιχείο αυτό προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για το στόχο της εισαγγελική παραγγελίας να γίνει έφοδος, στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, στα γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza-Ipek που διατηρεί στενές σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο και σφοδρό επικριτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα φαίνονται να μεταφέρονται φορτία με βαρέλια εκρηκτικών, μεταλλικά ελάσματα που χρησιμοποιούνται για κατασκευή θωράκισης, πυροσωλήνες και άλλο υλικό που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στην κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων να περνάει στη Συρία μπροστά από τα μάτια των αμέριμνων Τούρκων τελωνειακών υπαλλήλων και αστυνομικών της συνοριακής διάβασης Ακσάκαλε.

To Ακσάκαλε βρίσκεται στην επαρχία Oύρφα, απέναντι ακριβώς από την ελεγχόμενη από τις κουρδικές δυνάμεις πόλη της Συρίας, Ταλ Αμπιάντ. Η πόλη πριν από λίγους μήνες είχε γίνει σύμβολο της κουρδικής αντίστασης έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στην τουκρική πλευρά των συνόρων, στη γειτονική πόλη Σουρούτς, είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο επίθεση αυτοκτονίας με στόχο Τούρκους και Κούρδους ακτιβιστές, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μεταφορά παρόμοιου υλικού από το Ακτσάκαλε λάμβανε χώρα επί σχεδόν δύο μήνες.

Η αστυνομική επιχείρηση κατά των γραφείων της Koza-Ipek Group στην Αγκυρα και των εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο ξεκίνησε στις 8.00 το πρωί της Τρίτης. Έρευνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και στα γραφεία της εφημερίδας Bugun και του τηλεοπτικού σταθμού Kanalturk του ομίλου, καθώς και σε γραφεία του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Ipek.

Ο όμιλος Koza-Ipek δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της ενέργειας και της μεταλλευτικής και ελέγχει τις εφημερίδες Bugun και Millet, τα τηλεοπτικά δίκτυα Bugun TV και Kanalturk, καθώς και τον ενημερωτικό δικτυακό τόπο BGNNews..

Στο τέλος του περασμένου έτους, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα κατά τη διάρκεια συντονισμένων εφόδων σε γραφεία μέσων ενημέρωσης που διατηρούν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι έχει συγκροτήσει παράλληλο κρατικό μηχανισμό μέσω των υποστηρικτών του κινήματός του στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και άλλους κρατικούς θεσμούς και ότι ασκεί επιρροή μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει.