Απαγόρευσε η ουγγρική αστυνομία σε πρόσφυγες και μετανάστες την είσοδο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, από τον οποίο εκατοντάδες ελπίζουν σε ένα τρένο για τις χώρες στα δυτικά.

Η κίνηση των ουγγρικών αρχών να απαγορεύσουν την πρόσβαση στον σταθμό πυροδότησε διαμαρτυρίες από πλήθη προσφύγων που φώναζαν «Γερμανία» και έδειχναν τα εισιτήρια που είχαν αγοράσει.

Πολλοί παραπονούνταν ότι είχαν πληρώσει εκατοντάδες ευρώ για εισιτήρια και ζητούσαν να τους επιτραπεί να εισέλθουν στο σταθμό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν για να τους εμποδίσουν να περάσουν την κεντρική πύλη.

Στον σταθμό επικρατούν χαοτικές σκηνές με τους πρόσφυγες να έχουν περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις και να προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να περάσουν τις φυλασσόμενες πύλες.

Σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία, 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν μείνει για ημέρες μετέωροι στο Κελέτι έφθασαν τη Δευτέρα στη Βιέννη, με τους περισσότερους να κατευθύνονται προς τη Γερμανία.

Πολλοί είχαν ήδη φτάσει μέχρι τη νύχτα στο Μόναχο της Βαυαρίας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην Αυστρία (κυρίως στο Σάλτσμπουργκ) περιμένοντας επίσης να συνεχίσουν για τη Γερμανία.

Ούγγροι αξιωματούχοι είχαν κατά τα φαινόμενα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να καταγράψουν τους πρόσφυγες βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οι ουγγρικές αρχές δήλωσαν ότι με το κλείσιμο του σταθμού της Βουδαπέστης επιχειρούν να αποκαταστήσουν την τάξη και να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ την ίδια ώρα μετά τη Βουδαπέστη και η Βιέννη κάλεσε τη Γερμανία να «προχωρήσει σε διευκρινίσεις» για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο.

Αυστριακοί και Ούγγροι αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν πως οι αναφορές από τη Γερμανία είχαν προκαλέσει «σύγχυση και παρεξηγήσεις» μεταξύ των μεταναστών που περίμεναν στη Βουδαπέστη, καλλιεργώντας την προσδοκία εισόδου χωρίς ελέγχους.

«Υπήρξαν μέχρι και φήμες [που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων] πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες» είπε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ την Τρίτη.

«Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημέρωση η Γερμανία τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία πως το Δουβλίνο δεν έχει ανασταλεί» υπογράμμισε. Η ίδια η Βιέννη, διευκρίνισε, θα συνεχίσει τους «δειγματοληπτικούς ελέγχους» στα σύνορά της με την Ουγγαρία, αλλά δεν επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους.

Ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ότι το Βερολίνο «δεν έχει αναστείλει τους κανονισμούς του Δουβλίνου» και «όποιος πηγαίνει στην Ουγγαρία πρέπει να καταγραφεί εκεί και να περάσει εκεί τη διαδικασία ασύλου».

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε εκ νέου στην ίση κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας παράλληλα κατηγορίες της Βουδαπέστης ότι ευθύνεται η Γερμανία για όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία.

Το ότι οι γερμανικές αρχές επισήμαναν πως οι Σύριοι έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες να πάρουν άσυλο «δεν θα έπρεπε να προξενεί έκπληξη, και ουσιαστικά έτσι θα έπρεπε να είναι παντού στην Ευρώπη» είπε η Μέρκελ την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατόπιν συνάντησής με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Αμφότεροι Μέρκελ και Ραχόι ζήτησαν από την Κομισιόν προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, τονίζοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να προσδιορίσει τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν την Ιταλία και την Ελλάδα να συστήσουν κέντρα καταγραφής, καθώς και ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν, πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης.

«Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με την ικανότητα υποδοχής καθεμίας, στο πλαίσιο στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» επανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Για τους πρόσφυγες που διώκονται ή έχουν διαφύγει από τον πόλεμο, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη με βάση της οικονομική ισχύ, την παραγωγικότητα και το μέγεθος κάθε χώρας» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την Παρασκευή θα ακολουθήσει σύνοδος των ηγετών Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.