Τους ελέγχους στα ανατολικά της σύνορα ενισχύει η Αυστρία, μετά τον εντοπισμό την Πέμπτη των σορών 71 προσφύγων μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, το οποίο είχε περάσει μέσω Ουγγαρίας. Ηδη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη μέρα των αυξημένων μέτρων, οι Αρχές σταμάτησαν στα σύνορα 200 πρόσφυγες και πέντε διακινητές.

«Θα ελέγχουμε για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα όλες τις σημαντικές διελεύσεις από τα σύνορα στα ανατολικά, πραγματοποιώντας έρευνες σε όλα τα οχήματα που διαθέτουν μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF. Δεν πρόκειται για τους κλασικούς μεθοριακούς ελέγχους, επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Αυστρία «δεν παραβιάζει» τη Συνθήκη του Σένγκεν.

«Από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας που άρχισαν να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα που συμφωνήσαμε με τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, έχουμε μπορέσει να βγάλουμε από οχήματα περίπου 200 πρόσφυγες και να συλλάβουμε 5 διακινητές», δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Κόνραντ Κόγκλερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα από τις αυστριακές Αρχές προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έκταση 20 χιλιομέτρων σε αυτοκινητόδρομο της Ουγγαρίας, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. Η Αυστρία συνορεύει στα ανατολικά με την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση προκλήθηκε και σε παράπλευρη κύρια οδική αρτηρία, δήλωσε στο MTI στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης του εθνικού οδικού δικτύου.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η Αστυνομία έχει εντοπίσει 8.792 μετανάστες που έχουν περάσει από τα σύνορα στην Ουγγαρία, οι περισσότεροι από τη Σερβία.

Η ουγγρική Αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συνέλαβε και πέμπτο ύποπτο σε σχέση με τον θάνατο των 71 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί στο εγκαταλελειμμένο φορτηγό, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, οι Αρχές αναμένουν πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία θα φτάσουν φέτος τις 80.000, δηλαδή περισσότερες από τις διπλάσιες από αυτές που είχαν υποβληθεί πέρυσι.

«Θα πρέπει να το επισημάνουμε ιδιαιτέρως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός αυτών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Αυστρία το 2013 ήταν περίπου 17.000, το 2014 28.000 και το 2015 αναμένεται ότι θα ανέρχονται σε 70.000 με 80.000», δήλωσε την Κυριακή ο Φίσερ.

«Νομίζω, μιλώντας όσον αφορά την Αυστρία, ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια αλλαγή κλίματος. Αυτοί που θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες τους έχουν γίνει πιο σιωπηροί και αυτοί που ζητούν να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι», σημείωσε.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότερες από 28.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν κατατεθεί στην Αυστρία τους πρώτους έξι μήνες του 2015.