Οι μετανάστες, οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλυτώσουν απότον πόλεμο, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, «θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στη Γαλλία».

Αυτό δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Γι’ αυτό είπε, «κάθε αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται, γρήγορα». Ο κ.Βαλς ανέφερε τα παραπάνω σε ομιλία του σε συνάντηση του κόμματός τους στηστη Λα Ροσέλ (δυτική Γαλλία). Σημείωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να φερόμαστε στους μετανάστες με αξιοπρέπεια, να τους στεγάσουμε, να τους παράσχουμε φροντίδα».

Ο κ.Βαλς παρέθεσε μια φράση που αναγράφεται στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη: «Δώστε μου τους φτωχούς σας, τους εξαντλημένους σας που, σε πυκνές γραμμές, λαχταρούν να ζήσουν ελεύθεροι, τα απορρίμματα των υπερκατοικημένων ακτών σας, στείλτε μου αυτούς τους απόκληρους που έδιωξε η καταιγίδα. Με το φως μου, φωτίζω τη χρυσαφένια πόρτα».

Ο Μανουέλ Βαλς αναμένεται να μεταβεί αύριο μαζί με δύο ευρωπαίους επιτρόπους στο Καλέ, στη βόρεια Γαλλία. Εκεί, περίπου 3.000 μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.