Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατέβηκαν για δεύτερη φορά στους δρόμους της Βηρυτού για να καταγγείλουν το πολιτικό κατεστημένο, που το θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να παράσχει στοιχειώδεις υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ στην πρωτεύουσα.

Η Πλατεία Μαρτύρων είχε πλημμυρίσει από κόσμο που κρατούσε σημαίες του Λιβάνου: «Να πέσει το καθεστώς των διεφθαρμένων, με πρώτους από τους βουλευτές» και «Αντίο, διεφθαρμένοι» φώναζε ρυθμικά το πλήθος.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορούσαν λευκά μπλουζάκια με γραμμένο το «Βρωμάτε» ενώ άλλοι είχαν γράψει πάνω στις σημαίες τη φράση «Βαρεθήκαμε πια».

Η ατμόσφαιρα στη συγκέντρωση ήταν χαλαρή και ειρηνική όμως μετά τη διάλυση του πλήθους μια ομάδα μασκοφόρων κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ριάντ αλ Σολ που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού. Οι νεαροί μετακίνησαν τα συρματοπλέγματα, έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια και εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που επενέβησαν γύρω στις 22.30 το βράδυ για να τους διαλύσουν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν πολλοί «ταραξίες».

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι «δεν είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά ορισμένων νέων» -για να αποφευχθούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα είχαν συγκροτήσει μια ομάδα περιφρούρησης 500 ατόμων.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, είχε αναρτήσει στην πλατεία ένα πανώ με τη διαβεβαίωση: «Είμαστε ανάμεσά σας, για εσάς, για την προστασία σας».

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή την κρίση των απορριμμάτων η οποία ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, όταν έκλεισε η μεγαλύτερη χωματερή του Λιβάνου και τα σκουπίδια έμειναν να σαπίζουν στους δρόμους.

Η συγκέντρωση ωστόσο στρεφόταν περισσότερο κατά της ενδημικής διαφθοράς, της δυσλειτουργίας του κράτους και της παράλυσης των πολιτικών θεσμών της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Μοχάμαντ Μασνούκ, την παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων για τα βίαια επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου –μεταξύ αυτών και του υπουργού Εσωτερικών Νοχάντ Μασνούκ– και την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.