Στους 71 ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία, ενώ φρικιαστικές λεπτομέρειες που βγαίνουν σιγά σιγά στο φως: Όλα δείχνουν πως οι πρόσφυγες ήταν νεκροί ήδη κατά την είσοδο του φορτηγού στην αυστριακή επικράτεια. Σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των διακινητών, συλλήψεις στην Ουγγαρία.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ΕΕ, με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να ζητά να μπορούν οι υποψήφιοι για άσυλο να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την Παρασκευή, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν είναι 71. Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για 50.

Περισσότερα στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών. Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, η αστυνομία πιθανολογεί πως η βάση της ομάδας διακινητών που ευθύνεται είναι στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία.

Η αυστριακή αστυνομία επικεντρώνεται στον εντοπισμό της ομάδας διακινητών που είχε μεταφέρει από την Ουγγαρία, όπως όλα δείχνουν, τους πρόσφυγες προς τα δυτικά. Το εάν η Αυστρία ήταν ο τελικός προορισμός ή απλώς ενδιάμεσος για ακόμη πιο δυτικά ή βόρεια είναι ακόμη ασαφές.

Η κατάσταση των σορών δείχνει πως ο θάνατος των μεταναστών -πιθανότατα από ασφυξία- είχε επέλθει δύο ημέρες πριν τον εντοπισμό τους. Το σημείο που βρέθηκε είναι σχετικά κοντά στα σύνορα και, έστω κι αν δεν είναι εξακριβωμένο πότε μπήκε το φορτηγό στην Αυστρία, συνάγεται ότι όταν φορτηγό κινείτο στην Αυστρία, οι πρόσφυγες ήταν ήδη νεκροί.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιντερ, από το κεντροδεξιό ÖVP, κάλεσε σε αλλαγή του συστήματος για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ ώστε όσοι αιτούνται άσυλο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός των «28».

Καθώς αυτό δεν είναι διασφαλισμένο με το παρόν καθεστώς, οι πρόσφυγες εξαναγκάζονται να στραφούν σε δίκτυα διακινητών. Χορήγηση δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης «θα στερούσε από τους διακινητές τη βάση δραστηριότητάς τους» εξήγησε η Μιλκ-Λάιντερ.