Βετεράνος παρουσιαστής με παρελθόν επιθετικής συμπεριφοράς στους τηλεοπτικούς σταθμούς που είχε εργαστεί από το 2000, την οποία ο ίδιος δικαιολογούσε ως απάντηση στη ρατσιστική αντιμετώπιση που είχε από τους συναδέλφους του επειδή ήταν έγχρωμος και ομοφυλόφιλος. Αυτός ήταν ο Βέστερ Λι Φλάναγκαν, γνωστός δημοσιογραφικά ως Μπράις Γουίλιαμς, που σκόρπισε τον τρόμο την Τετάρτη πυροβολώντας μία δημοσιογράφο και έναν κάμεραμαν κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής.

Αν και οι Αρχές δεν έχουν καταλήξει στο κίνητρο του δράστη, δικαστικά έγγραφα από μία παλαιότερη διαμάχη του, το 2002, με τον τηλεοπτικό σταθμό WDBJ της Βιρτζίνια σκιαγραφούν έναν άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, ο οποίος είχε συγκρουστεί αρκετές φορές με συναδέλφους του. Ο Φλάναγκαν δεν τις αρνήθηκε ποτέ. Και τότε ωστόσο, όπως και μετά τη διπλή δολοφονία, σε ένα κείμενο-μανιφέστο το οποίο έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC News, επιμένει ότι υπήρξε «θύμα διακρίσεων και σεξουαλικής παρενόχλησης» στη δουλειά του.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και τον μετέτρεψε πλέον σε «ανθρώπινη πυριτιδαποθήκη», σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, ήταν τα τραγικά γεγονότα της 17ης Ιουνίου στην ιστορική εκκλησία του Τσάρλεστον, όπου ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ – αυτοαποκαλούμενος υπέρμαχος της «ανωτερότητας των λευκών» – άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς.

Από τα έγγραφα με ημερομηνία από το 2002, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Guardian, φαίνεται πως ο Φλάναγκαν είχε από πολύ νωρίς δώσει δείγματα γραφής της επιθετικότητάς του. Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τον νεαρό τότε δημοσιογράφο, αφότου είχε συμπληρώσει μόλις δύο μήνες στο κανάλι WDBJ, ο πρώην διευθυντής του τού συνιστούσε να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ο Φλάναγκαν απαντούσε πάντα πως ο ρατσισμός και η ομοφοβία που βίωνε στο εργασιακό του περιβάλλον τον ωθούσαν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Οι Αφροαμερικανοί ωστόσο με τους οποίους εργάστηκε κατά καιρούς υποστηρίζουν ότι ουδέποτε βίωσαν ρατσιστικές διακρίσεις. Απεναντίας, οι περισσότεροι συνάδελφοί του μιλούν για έναν άνθρωπο «με ιδιοτροπίες». Κανείς ωστόσο δεν τον θεωρούσε ικανό για ένα τόσο βίαιο έγκλημα. Λίγες ώρες μετά τη διπλή δολοφονία, ο Φλάναγκαν αυτοπυροβολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του.