Μια Πέμπτη βράδυ, αργά το περασμένο φθινόπωρο, αφότου έφυγε από το γραφείο του στο Μανχάταν, όπου εργάζεται ως ειδικός σε ψηφιακά προϊόντα, ο Αμάν Αλι, ένας πολύ γνωστός κωμικός στους αμερικανομουσουλμανικούς κύκλους, έλαβε ένα ασυνήθιστο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το YouTube. «Σε χρειαζόμαστε!» έγραφε το σημείωμα, το οποίο καλούσε τον Αλι στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας στο Λος Αντζελες με δωρεάν πτήση και δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο. «Μουσουλμάνοι ηγέτες της κοινότητας αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή τους ενάντια στο συντριπτικά εξτρεμιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο που κυκλοφορεί σήμερα στο Διαδίκτυο».

Οι λέξεις «Ισλαμικό Κράτος» δεν εμφανίζονταν πουθενά στο σημείωμα αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. Ο τεράστιος βραχίονας των μέσων ενημέρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, με τα βίντεο της στρατολόγησης, κέρδιζε τον πόλεμο της προπαγάνδας. Οι μουσουλμάνοι έπρεπε να βρουν τρόπο αντεπίθεσης για «να ακουστεί και η δική τους φωνή». Αντιμέτωπο με πιέσεις επειδή άθελά του φιλοξένησε τα φρικιαστικά βιντεοκλίπ με τις εκτελέσεις των τζιχαντιστών, το YouTube προσέφερε χείρα βοηθείας.

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών
Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, ένα Σάββατο του Ιανουαρίου, περίπου 70 μουσουλμάνοι έφτασαν σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο στούντιο του YouTube. Αποτελούσαν μια ομάδα από ιμάμηδες, μουσουλμάνους επιστήμονες, ακτιβιστές, μπλόγκερ και διασκεδαστές από όλες τις ΗΠΑ. Για εννέα ώρες εμπειρογνώμονες, πολλοί από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού online.
Μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:

Είναι οι επίδοξοι εξτρεμιστές απλά σε σύγχυση σχετικά με την πίστη τους, έχουν ανάγκη από ένα θεολογικό μάθημα;

Θα ανταποκρινόταν καλύτερα το κοινό στην κωμωδία ή στην πολιτική;

Η τρομοκρατική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ιδέα ότι οι μουσουλμάνοι είχαν υποστεί καταπίεση στη Δύση. Πώς θα μπορούσαμε να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος;

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS με τη σύλληψη ενός αυξανόμενου αριθμού επίδοξων νεοσυλλέκτων, μουσουλμάνοι και γίγαντες της τεχνολογίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν τη δική τους μάχη για τις καρδιές και τα μυαλά των πιστών. Μερικοί είναι αυτοδίδακτοι, εργάζονται από το σπίτι ή από το γραφείο τους με απλές κάμερες για να δημιουργήσουν βίντεο, αλλά πολλοί μουσουλμάνοι έχουν συνεργαστεί επίσης με το YouTube. Η εταιρεία κάνει μια ήσυχη εκστρατεία διδασκαλίας σε εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες για τα πάντα, από τις γωνίες της κάμερας ως τη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης.
Περίπου 150 Αμερικανοί, πολλοί στην ηλικία των 20 ετών ή νεότεροι, έχουν ενταχθεί ή προσπάθησαν να ενταχθούν στο ISIS από το 2013. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Fordham διαπίστωσε ότι μόνο εφέτος τουλάχιστον 47 αγωγές έχουν κατατεθεί σε ομοσπονδιακά δικαστήρια κατά Αμερικανών για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, πολλοί ριζοσπαστικοποιήθηκαν σε απευθείας σύνδεση μετά την επίσκεψη σε ιστοσελίδες και βίντεο προπαγάνδας ή πιάνοντας φιλίες με ξένους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter ή στην εφαρμογή μηνυμάτων KiK.
90.000 tweets μίσους την ημέρα
Το ISIS έχει στρατιές ανθρώπων που βοηθάνε στην παραγωγή της μιντιακής στρατηγικής του. Η ιδέα από την άλλη πλευρά είναι να κατακλύσουν τα ραδιοκύματα, ένα προς ένα, με μηνύματα από καθημερινούς μουσουλμάνους που μιλάνε για το τι είναι το Ισλάμ στη δική τους ζωή.
Τον Φεβρουάριο υπάλληλοι του YouTube ήταν μεταξύ των πολλών εκπροσώπων τεχνολογίας που παρακολούθησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά εργαστήρια κατά του εξτρεμισμού. Περισσότερα έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, όπου η εταιρεία συνεργάζεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Ενώ το YouTube δεν έχει μιλήσει για τον ρόλο του στη στρατολόγηση μουσουλμάνων στην εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού, εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν πιο τολμηροί για τις ελπίδες τους ότι γίγαντες της τεχνολογίας και μουσουλμάνοι θα κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη μηχανή προπαγάνδας του ISIS. Eνα νομοσχέδιο που είναι καθ’ οδόν προς το Κογκρέσο θα δημιουργήσει ένα τμήμα κατά του εξτρεμισμού με προϋπολογισμό 40 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις, το Ισλαμικό Κράτος και οι υποστηρικτές του στέλνουν 90.000 tweets την ημέρα και διάφορα βίντεο κάθε εβδομάδα –από εκείνα με τις φρικιαστικές εκτελέσεις μέχρι άλλα με πιο συνηθισμένη προπαγάνδα –και οι επικριτές αναρωτιούνται αν οι Αμερικανοί κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,HeliosPlus