Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον της δημοσιογράφου και του εικονολήπτη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ αυτοπυροβολήθηκε ενώ τον καταδίωκαν αστυνομικοί και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Ο ένοπλος, που ήταν πρώην συνάδελφος των θυμάτων του, βιντεοσκόπησε και ο ίδιος την πράξη του και ανέβασε τις εικόνες σε δύο λογαριασμούς, στο Twitter και στο Facebook, από όπου όμως άμεσα αφαιρέθηκαν τα βίντεο.

Στο βίντεο που εμφανίστηκε για λίγο στο Twitter στο λογαριασμό του χρήστη @bryce_williams7 διακρίνεται ένα πιστόλι που στοχεύει τη νεαρή δημοσιογράφο Άλισον Πάρκερ, όμως κανείς δεν το προσέχει. Κατόπιν η κάμερα χαμηλώνει και ακολουθούν πυροβολισμοί προς την πλευρά των θυμάτων.

Οι αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν ως δράστη τον Βέστερ Λι Φλάναγκαν, 41 ετών. O Φλάναγκαν εργαζόταν στο παρελθόν στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό με τα θύματα, τον WBDJ7, βγαίνοντας στον αέρα με το τηλεοπτικό όνομα Μπράις Ουίλιαμς.

Όπως έγινε γνωστό ο δράστης εργαζόταν στο κανάλι πριν από περίπου δύο χρόνια και αποχώρησε με «όχι τους καλύτερους όρους».

Παλαιότερη συνεργασία του με τηλεοπτικό σταθμό στη Φλόριντα έληξε και εκείνη άδοξα, με τον Φλάναγκαν να μηνύει υπεύθυνους του καναλιού για φυλετικές διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στις 06:45 τοπική ώρα, με θύματα τους δύο εργαζομένους του τηλεοπτικού συνεργείου του τοπικού σταθμού WDBJ7.

Πρόκειται για την 24χρονη ρεπόρτερ Άλισον Πάρκερ που πριν τρία χρόνια αποφοίτησε από το κολέγιο και τον 27χρονο εικονολήπτη Άνταμ Γουαρντ. Η Πάρκερ αρχικά εντάχθηκε στο δυναμικό του σταθμού ως μαθητευόμενη. Είχε αποφοιτήσει από το James Madison University το 2012. Πρόσφατα είχε γιορτάσει τα γενέθλιά της και διατηρούσε σχέση με τον δημοσιογράφο του WDBJ7 Κρις Χερστ.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι Μακόλιφ επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια αλλά για «υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου».

Η συνέντευξη δινόταν στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του θέρετρου Smith Mountain Lake. Η Βίκι Γκάρντνερ, η συνεντευξιαζόμενη γυναίκα που είναι μέλος του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου, έχει τραυματιστεί και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου θα υποβληθεί σε εγχείριση.

Όπως είχε μάλιστα μεταδώσει το CNN, που συνεργαζόταν με το WDBJ7, η αστυνομία κινητοποιήθηκε και σε άλλες πολιτείες για την ασφάλεια των τηλεοπτικών σταθμών εν μέσω αβεβαιότητας για τα κίνητρα του δράστη.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο κάμερανμαν πέφτοντας από τις σφαίρες μπόρεσε να μαγνητοσκοπήσει με την κάμερά του τον δράστη ο οποίος μόλις είχε πυροβολήσει. Σύμφωνα με τις εικόνες που μαγνητοσκοπήθηκαν από τον εικονολήπτη του WDBJ7 πριν πέσει νεκρός, αρχικά ακούγονται πυροβολισμοί, η κάμερα πέφτει στο έδαφος και μαγνητοσκοπεί τα πόδια αυτού που πυροβόλησε, ο οποίος σκοτώνει τη δημοσιογράφο από την οποία ακούστηκαν μόνο κραυγές.

Ο Τζεφ Μαρκς, γενικός διευθυντής του σταθμού, μετέφερε όσα τους είπε η αστυνομία: «Κάποιος με όπλο, πιστεύουμε ότι είναι άνδρας, εισέβαλε εκεί που βρίσκονταν και έριξε πολλές σφαίρες, έξι ή επτά. Ακούσαμε κραυγές, και μετά τίποτα. Η κάμερα έπεσε στο έδαφος».

Η Πάρκερ αρχικά εντάχθηκε στο δυναμικό του σταθμού ως μαθητευόμενη. Είχε αποφοιτήσει από το James Madison University το 2012. Πρόσφατα είχε γιορτάσει τα γενέθλιά της και διατηρούσε σχέση με τον δημοσιογράφο του WDBJ7 Κρις Χερστ.

Μετά τα τραγικά γεγονότα, ο σύντροφός της ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία τους γράφοντας πως «δεν το μοιράζονταν δημοσίως», αλλά ο ίδιος και η Άλισον ήταν πολύ ερωτευμένοι και μόλις είχαν αρχίσει να συγκατοικούν. «Είμαι μουδιασμένος» αναφέρει.

Ο Άνταμ Γουάρντ εργαζόταν για τον σταθμό πολλά χρόνια. Είχε αποφοιτήσει από το Virginia Teck και ήταν αρραβωνιασμένος με την Μελίσα Ότ, παραγωγό του σταθμού. Σήμερα ήταν η τελευταία της ημέρα στον WDBJ7 πριν αρχίσει νέα δουλειά στο Σαρλότ. Ο Άνταμ σκόπευε να την ακολουθήσει και να βρει και εκείνος μια νέα δουλειά εκεί.

Συνάδελφοι των δημοσιογράφων στον σταθμό WDBJ7 και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.