Με την παγκόσμια ανησυχία να είναι έκδηλη, λόγω της κατάρρευσης των ασιατικών αγορών, αλλά και την μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα βλέμματα όλων πέφτουν στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, που μέσα σε λίγα 24ωρα έχασαν τεράστια ποσά από τις αμύθητες περιουσίες τους –πράγμα που σημαίνει πως τα χρήματα που έχασαν δεν θα τους λείψουν κιόλας, αλλά όπως και να το κάνουμε… είναι μια χασούρα.

Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την Παρασκευή μέχρι σήμερα είναι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon και ο Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.

Λιγότερη χασούρα είχαν ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν της Google, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο Μεξικανός μεγιστάνας των ΜΜΕ Κάρλος Σλιμ αλλά και ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ρούχων Zara, Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα.

Αναλυτικά:

  • Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook: ζημιά 1,65 δισ. ευρώ (έχασε άλλα 1.7 δισ. την Πέμπτη, άρα συνολικά 3.35 δις.), από μια προσωπική περιουσία τα τάξεως των 33 δισ. ευρώ.
  • Ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon είχε ζημιά 1,6 δισ. ευρώ, από μια περιουσία 38.5 δισ. ευρώ.
  • Ο Γουόρεν Μπάφετ έχασε 1,4 δισ. ευρώ (και 3,2 δισεκατομμύρια για όλη την περασμένη εβδομάδα), αλλά με μια προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 48 δισ. ευρώ… σιγά μην κλάψει, σιγά μην φοβηθεί.
  • Οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, είχαν έκαστος ζημιά 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, διαθέτουν ο καθένας τους μια προσωπική περιουσία της τάξεως των 30 δισ. ευρώ.
  • Ο Κάρλος Σλιμ, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών παρουσίασε ζημιά 1,3 δισ. ευρώ (διαθέτει περιουσία 51,1 δισ. ευρώ), ενώ ο Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Zara έχασε 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ελάχιστο μέρος μιας περιουσίας 60,1 δισ. ευρώ.
  • O Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft είχε χασούρα 1,2 δισ. ευρώ (αυτός κι αν δεν πρόβλημα, όταν διαθέτει περιουσία 71,7 δισ. ευρώ).

«Μια εβδομάδα σαν κι αυτή αφήνει μια κακή αίσθηση, όμως αν κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω και κοιτάξει τη γενικότερη εικόνα, αυτή δεν είναι μια καταστροφή με κανέναν τρόπο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, [η χασούρα αυτή] είναι απλά ένα μερικό ποσοστό» τόνισε με νόημα ο Τζον Κόλινς, επικεφαλής του συμβουλευτικού τομέα της εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης περιουσίας Aspiriant.