Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Κάιρο με στόχο κτίριο της κρατικής ασφάλειας. Τουλάχιστον 29 άτομα τραυματίστηκαν -αστυνομικοί, στρατιώτες και κάτοικοι.

Το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει μέσω Twitter ότι «στρατιώτες του κατάφεραν να στοχεύσουν, με τη βοήθεια παγιδευμένου αυτοκινήτου, το κτίριο των υπηρεσιών πληροφοριών στην καρδιά του Καΐρου». Η επίθεση είχε στόχο να πάρει «εκδίκηση για τους μάρτυρες αδελφούς».

Η επίθεση σημειώθηκε στη βόρεια συνοικία Σούμπρα της πρωτεύουσας εναντίον κτιρίου της κρατικής ασφαλείας, υπηρεσία που υπάγεται στην αστυνομία, και κοντά σε δικαστήριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Χούσαμ Αμπελ Γάφαρ, από την επίθεση τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, ανάμεσα τους κάτοικοι της περιοχής και έξι αστυνομικοί.

Το αιγυπτιακό σκέλος του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιεί συχνά βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις κομάντος εναντίον στρατιωτών και αστυνομικών από τότε που ο στρατός απέπεμψε και συνέλαβε στις 3 Ιουλίου του 2013 τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και καταστέλλει οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των επιθέσεων της ένοπλης οργάνωσης Επαρχία Σινά, γνωστή προηγουμένως με την ονομασία Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντις πριν τα μέλη της δηλώσουν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος το φθινόπωρο του 2014.

Η επίθεση

Παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου εξερράγη τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κάιρο, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ατόμων. Η ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα.

Οι πηγές, που έκαναν αυτοψία στη περιοχή Σούμπρα, είπαν ότι υπάρχει ένα καμένο αυτοκίνητο και ένας κρατήρας στο δρόμο.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, που βασίζεται σε πληροφορίες της αιγυπτιακής δημόσιας τηλεόρασης, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις από βόμβες στη περιοχή.

Ο τραυματισμός τουλάχιστον έξι ατόμων επιβεβαιώθηκε και από τον ‘Αχμεντ Ελ Ανσάρι, επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι «μάλλον πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση». Η εφημερίδα είπε ότι οι εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετά σημεία του Καίρου.

Μεταξύ άλλων, τον Ιούλιο σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο ιταλικό προξενείο, και τον Ιούνιο μια έκρηξη βόμβας κόστισε τη ζωή στον γενικό εισαγγελέα της Αιγύπτου. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη του Ιουλίου.