Πολλοί πρόσφυγες διαθέτουν smartphone. Μια εφαρμογή για κινητά που έχει φτιάξει ο γερμανικός δήμος του Βίτεν μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην ενσωμάτωσή τους παρέχοντας βασικές πληροφορίες.


Τις περισσότερες φορές τρέπονται σε φυγή εξαιτίας της βίας και των πολέμων που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους. Παίρνουν μαζί τους τα άκρως απαραίτητα. Λίγα ρούχα, κάποια χρήματα κι ένα κινητό τηλέφωνο. Για τους πρόσφυγες στη Γερμανία μια εφαρμογή στο κινητό θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη βοήθεια στην ενσωμάτωσή τους. Ένα App ή μια εφαρμογή όπως λέγεται στα ελληνικά θα μπορούσε να διευκολύνει την επικοινωνία τους, βοηθώντας στη μετάφραση αλλά και στη εύρεση χρήσιμων πληροφοριών για την καθημερινότητα τους.

Ο δήμος του Βίτεν, είναι ο πρώτος δήμος στη Γερμανία, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2014 έχει φτιάξει την πρώτη εφαρμογή για πρόσφυγες. Το App του δήμου δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα για τουρίστες.

«Κάποια στιγμή όταν συνεδρίασε το συμβούλιο ενσωμάτωσης του δήμου και φτιάχναμε ένα έντυπο με τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε μια εφαρμογή για κινητό. Κανείς δεν κουβαλάει μαζί του πάντα μια μπρουσούρα» λέει η Άστριντ Ράιτ, επικεφαλής του σχεδίου e-Goverment του δήμου του Βίτεν.

Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Βίτεν

Και πράγματι σε μικρό μόνο διάστημα σε μια υποενότητα της εφαρμογής για τους τουρίστες εντάχθηκε η εφαρμογή για τους πρόσφυγες. «Μια εφαρμογή έχει πολλές δυνατότητες μέσω εικόνων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν οι άνθρωποι δεν μιλούν τη γλώσσα. Στην εφαρμογή είναι καταγεγραμμένα για παράδειγμα τμήματα εκμάθησης γερμανικών, τμήματα αθλητισμού ή πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία», αναφέρει η Άστριντ Ράιτ.

Ένας πρόσφυγας για παράδειγμα μπορεί να βρει μια υπηρεσία, η οποία μοιράζει ρούχα, ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ στο δήμο του Βίτεν είναι δωρεάν. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο κυρίως στην αρχή ένας πρόσφυγας να διαθέτει δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο.

«Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή λειτουργεί ήδη στα γαλλικά, αγγλικά, αραβικά και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόσφορά εάν κάποιος έρθει και μας πει ‘θα μεταφράσω τις σημαντικότερες έννοιες στα αλβανικά ή στα τουρκικά» τονίζει η Άστριντ Ράιτ.

Εμπνέονται και άλλοι δήμοι

Δεν είναι όμως μόνο ο δήμος του Βίτεν που ενδιαφέρεται με αυτόν τον τρόπο για τους πρόσφυγες. Και η Δρέσδη σε συνεργασία με την εταιρεία προγραμματιστών Saxonia Systems και τις Πολυτεχνικές Σχολές της Δρέσδης και του Μονάχου κατασκεύασαν μια εφαρμογή για πρόσφυγες με την ονομασία ‘Welcome App’, η οποία ήδη από το τέλος Ιουνίου λειτουργεί για την Microsoft και από τον Αύγουστο θα λειτουργεί και για Android και iOs λογισμικά συστήματα.

Στη θεωρία πάντως όλα αυτά είναι πολύ ωραία. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αρκετοί αιτούντες άσυλο δεν έχουν έξυπνα κινητά, κυρίως κατά το πρώτο διάστημα στη Γερμανία. Επίσης ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ δεν διαθέτουν όλοι οι δήμοι. Σίγουρα όμως είναι μια καλή ιδέα, η οποία εάν εξαπλωθεί και διαδοθεί θα μπορούσε να κάνει τη δύσκολη καθημερινότητα των προσφύγων λιγάκι πιο εύκολη.

Ζανίνα Σεμένοβα / Μαρία Ρηγούτσου