Την ανησυχία της για τις βιαιότητες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες εξέφρασε την Τρίτη η ΕΕ, απευθύνοντας έκκληση η αντίδραση στην τρομοκρατία «να είναι ανάλογη και στοχευμένη» και να μην θέτει σε κίνδυνο τον πολιτικό και δημοκρατικό διάλογο στην Τουρκία.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας για την πρόληψη και την αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας, η οποία πρέπει αναμφίβολα να καταδικάζεται. Η απάντηση πρέπει ωστόσο να είναι ανάλογη, στοχευμένη και να μην θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τον πολιτικό, δημοκρατικό διάλογο στην χώρα», προειδοποίησε ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης.

Ο Χαν είχε συνομιλίες με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

«Ο Επίτροπος εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της ΕΕ απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στους Κούρδους και την Τουρκία» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ «αναγνωρίζει την δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ζητεί από την Άγκυρα «να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή», σημείωσε ο Χαν.

Ο Επίτροπος της ΕΕ υπενθύμισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί για μια αυξημένη υποστήριξη προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ.

Ο Χαν σε συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επισήμανε «ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να ανανεώσουν την δέσμευσή τους για την ειρηνευτική διαδικασία» και ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η κατάπαυση του πυρός».

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα, Τρίτη, και ένας άλλος τραυματίστηκε από την έκρηξη νάρκης που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή τους από δρόμο της επαρχίας Σιρνάκ, στην μεθόριο με την Συρία και το Ιράκ, δήλωσε πηγή της τουρκικής ασφάλειας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές απέδωσαν την νέα επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Με τους τρεις νεκρούς σήμερα ανήλθε σε τουλάχιστον 20 ο αριθμός των μελών των τουρκικών δυνάμεων της τάξης που έχουν χάσει την ζωή τους εδώ και δύο εβδομάδες.

Ο τουρκικός στρατός έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 260 μαχητές κατά τον πρόσφατο βομβαρδισμό βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, δέκα ιρακινοί άμαχοι έχασαν την ζωή τους από τις επιδρομές του τουρκικού στρατού το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι δεν είχε στόχο κατοικημένες ζώνες σε καμία επιδρομή του.