Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέκοψε τις διακοπές του στη γαλλική Ριβιέρα μετά το σάλο που ξέσπασε για το κλείσιμο της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι του. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να μείνει τρεις εβδομάδες στην Κυανή Ακτή, έφυγε μετά από παραμονή οκτώ ημερών. Μαζί του είχε συνοδεία 1.000 ατόμων αλλά δεν αναχώρησαν όλοι εσπευσμένα μαζί του.
Η πολυτελής βίλα του βασιλιά Σαλμάν βρίσκεται στο Βαλορίς, ανάμεσα στις Κάννες και στην Αντίμπ. Χτίστηκε το 1932 από τον αρχιτέκτονα Μπάρυ Ντίερκς και ήταν κάποτε γνωστή ως Chateau de l’Horizon. Σε αυτή έχουν φιλοξενηθεί πολλοί διάσημοι, όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Ρίτα Χέιγουορθ και η Μέριλυν Μονρόε.
Η παραλία Μιραντόλ βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πολυτελές σπίτι του βασιλιά Σαλμάν και οι γαλλικές αρχές συμφώνησαν να την κλείσουν ώστε ο μονάρχης να έχει περισσότερη ησυχία και ασφάλεια. Ο Σαλμάν έχτισε, επίσης, ένα προσωρινό ανελκυστήρα για να συνδέεται η βίλα με την παραλία. Για τον ανελκυστήρα τοποθετήθηκε στην παραλία μια μεγάλη πλάκα σκυροδέματος.
Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την οργή του τοπικού πληθυσμού. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέγραψαν ενάντια στο κλείσιμο της παραλίας. Το κείμενο της διαμαρτυρίας αναφέρει: «Θυμίζουμε ότι αυτή η φυσική ζώνη, όπως ολόκληρη η παραθαλάσσια δημόσια περιουσία, πρέπει να είναι διαθέσιμη προς όφελος όλων, κατοίκων, τουριστών, Γάλλων, ξένων ή περαστικών». Όσοι εναντιώνονται στα μέτρα για τη διευκόλυνση του Σαουδάραβα τα χαρακτηρίζουν παραβίαση των γαλλικών νόμων περί ισότητας. Ο δήμαρχος του Βαλορίς έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Το Reuters παρέθεσε πηγή που ανέφερε ότι η αναχώρηση του βασιλιά ήταν μέρος του προγράμματος των διακοπών του και δεν σχετίζεται με τις αντιδράσεις και την προβολή που έλαβε το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο βασιλιάς θα επιστρέψει στη βίλα του φέτος το καλοκαίρι.
Η παραλία άνοιξε ξανά για το κοινό τη Δευτέρα το πρωί. Αφαιρέθηκε, επίσης, ο ανελκυστήρας.
Εκτός από τις οργισμένες αντιδράσεις για το κλείσιμο τις παραλίας, υπήρχαν και φωνές επιδοκιμασίας λόγω του ότι ο βασιλιάς και η πολυάριθμη συνοδεία του ενισχύουν οικονομικά την αγορά της περιοχής. Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά δεν ενοχλήθηκαν από το κλείσιμο της παραλίας.
Η μετακίνηση του βασιλιά και της συνοδείας του έγινε με δύο αεροπλάνα των Saudi Arabian Airlines. Στη συνοδεία του περιλαμβάνονταν συγγενείς, φίλοι, υπάλληλοι και στρατιωτικοί επίσημοι. Για τις μετακινήσεις τους ενοικιάστηκαν 400 πολυτελή αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, έδειξαν ενδιαφέρον για τοπικά εστιατόρια, καθώς και για να επισκεφθούν το Σεν Τροπέ, το Μονακό, τη Νίκαια ή επαύλεις στην περιοχή για να αγοράσουν ακίνητα. Το στενό περιβάλλον του βασιλιά έμενα στη βίλα του, ενώ οι υπόλοιποι σε πολυτελή ξενοδοχεία στις Κάννες. Τα κέρδη για την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα και γι’ αυτό πολλοί είδαν θετικά την έλευση του βασιλιά Σαλμάν.