Πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία – και χάρη στους χειρισμούς στην ελληνική κρίση – βρίσκονται οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό της Bild am Sonntag, το κόμμα της Μέρκελ και οι σύμμαχοί τους συγκεντρώνουν -για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2005- ποσοστό 43%, ίσο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα συνολικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν 24%, οι Πράσινοι 10% και η Αριστερά (Die Linke) 9%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4% και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 3% θα έμεναν εκτός γερμανικού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι η δύναμη CDU/CSU οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Χριστιανική Ένωση οφείλει αυτές τις κορυφαίες επιδόσεις της στην Καγκελάριο. Οι Γερμανοί εμπιστεύονται την ‘Ανγκελα Μέρκελ, λόγω του ήρεμου τρόπου της. Με την κρίση της Ελλάδας μπόρεσε, για άλλη μια φορά, να κερδίσει επιπλέον συμπάθεια», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμων Γιούργκεν Φάλτερ.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Emnid Τόρστεν Σνάιντερ-Χάαζε εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ «παρουσιάστηκε κατά την κρίση της Ελλάδας στους Γερμανούς ως πολιτικός στον οποίο μπορείς να βασιστείς και σε δύσκολες καταστάσεις».