Βρετανία και Γαλλία κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μεταναστευτικής κρίσης στο Καλαί.

Στην εφημερίδα Telegraph της Κυριακής, η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι και ο γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσαν ότι η κατάσταση αποτελεί μια «παγκόσμια μεταναστευτική κρίση».

«Η κατάσταση δεν αποτελεί θέμα μόνο των δύο κρατών μας» γράφουν οι δύο υπουργοί Εσωτερικών. «Πρόκειται για προτεραιότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο».

«Πολλοί από τους μετανάστες στο Καλαί που επιχειρούν να διασχίσουν τη Σήραγγα έφτασαν ως εδώ από την Ιταλία, την Ελλάδα ή άλλες χώρες» σημειώνουν. Καλούν την Ιταλία, την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν τη μεταναστευτική ροή.

«Γι’ αυτό πιέζουμε τα άλλα κράτη-μέλη και όλη την ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα στη βάση του» επισημαίνουν.

Σε κείμενό τους στην Telegraph, προειδοποιούν ότι οι μετανάστες που έχουν στόχο να κάνουν το «απεγνωσμένο» ταξίδι σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι δρόμοι της Βρετανίας δεν είναι στρωμένοι με χρυσάφι».

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες μετανάστες έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τη σήραγγα της Μάγχης στη βόρεια Γαλλία, με στόχο να φτάσουν στη Βρετανία.

Γαλλία και Βρετανία συμφώνησαν στη λήψη αυξημένων μέτρων στη σήραγγα της Μάγχης. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται παρακολούθηση με CCTV, ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων και τοποθέτηση φράχτη. Τα μέτρα συμφωνήθηκαν την Παρασκευή, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί των μονάδων αποκατάστασης της τάξης έχουν σταλεί στο Καλαί για να συνεργαστούν με την τοπική αστυνομία.

Παράλληλα, η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει την πρόσληψη ιδιωτικών φρουρών που θα προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπροκενσάιρ δήλωσε ότι οι κανόνες θα αλλάξουν, προκειμένου οι μετανάστες που ζουν με τις οικογένειές τους στη Βρετανία και των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται να μην λαμβάνουν επίδομα από το κράτος.

Στη Βρετανία, οι μετανάστες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου λαμβάνουν εβδομαδιαίο επίδομα περίπου 50 ευρώ.