Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε από σφαίρα και δεκάδες συνελήφθησαν έπειτα από λεηλασία σε σούπερ μάρκετ στη Σιουδάδ Γκουαγιάνα, στη Νότια Βενεζουέλα, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές χθες. Οι καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούσαν είδη πρώτης ανάγκης σε έλλειψη, όπως γάλα, ρύζι και αλεύρι μπήκαν διά της βίας στην αποθήκη ενός σούπερ μάρκετ την Παρασκευή το πρωί, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες στην περιοχή να κλειδώσουν τα καταστήματά τους σύμφωνα με την εφημερίδα Correo del Caroni.

Πίσω από την εισβολή για την εξασφάλιση βασικών ειδών, ο κυβερνήτης της πολιτείας Φρανσίσκο Ράνχελ, μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, είδε πολιτικά κίνητρα.

«Μια ομάδα οπλισμένων μοτοσικλετιστών έφτασε στην πόλη και είπε ότι θα λεηλατούσε συγκεκριμένα καταστήματα», είπε ο Ράνχελ στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision. «Είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν κάτι αυθόρμητο, ότι μάλλον ήταν κάτι σχεδιασμένο, με πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε.

Ο Γουστάβο Πατίνες, 21 ετών, σκοτώθηκε όταν τραυματίστηκε από σφαίρα στο στήθος, σύμφωνα με την Correo den Caroni. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι 60 άνθρωποι συνελήφθησαν. Τα καταστήματα στην περιοχή είτε έκλεισαν είτε τέθηκαν υπό φρούρηση ανδρών της Εθνοφρουράς και της Αστυνομίας.

Οι επικριτές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επιρρίπτουν την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας στο κρατικιστικό της μοντέλο, που λένε ότι αποτυγχάνει. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τη δική του πλευρά κατηγορεί για τα προβλήματα την αντιπολίτευση και επιχειρηματίες που υποστηρίζει ότι διεξάγουν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του, αυξάνοντας τις τιμές και κρατώντας αποθέματα αγαθών.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στις αγορές και ένα πακέτο μέτρων ελέγχου των τιμών και του νομίσματος έχουν προκαλέσει ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών και εντάσεις στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα λιανικής.