Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης και της Ελλάδας ως μια «καλή είδηση». Χαρακτηρίζοντας «λογική» την παροχή των ως και 85 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών λιτότητας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο συντηρητικός ισπανός ηγέτης δήλωσε πως «η Ευρώπη επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα».
Μήπως, όμως, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο χαίρεται ο Μαριάνο Ραχόι είναι η πολιτική ήττα τής (αρχικά αντίθετης προς τις πολιτικές λιτότητας) κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην επικράτηση του Λαϊκού Κόμματός του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές; –αναρωτιέται σε πρόσφατο άρθρο του το BBC.


Σκοτώνοντας την ελπίδα

Η θητεία του Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία σημαδεύτηκε από την εντυπωσιακή άνοδο του αριστερού κόμματος Podemos το οποίο, τασσόμενο κατά των προγραμμάτων λιτότητας, κατάφερε να συσπειρώσει τους Ισπανούς εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών που ακολούθησε με στόχο την αποφυγήτης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Ισπανίας.
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, το Podemos, μόλις έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, ήταν ο κύριος εκφραστής της εναντίωσης των Ισπανών στις πολιτικές λιτότητας. Οταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του κόμματος, επισκέφτηκε την Αθήνα για να παραστεί στην τελευταία προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το Podemos ερχόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 28%.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει ότι η νίκη του Τσίπρα σηματοδοτεί «την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας» και πως πλέον η Ελλάδα θα έχει «έναν πραγματικό έλληνα πρωθυπουργό και όχι έναν απεσταλμένο της Ανγκελα Μέρκελ». Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις των χωρών της ευρωζώνης υπό την ηγεσία της γερμανίδας καγκελαρίου ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση του Podemos, αναφέρει το BBC.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «El Pais» που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Podemos, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση και από την άνοδο του Ciudadanos, ενός κεντρώου κόμματος που τάσσεται κατά της διαφθοράς, συγκεντρώνει ποσοστό 18% και κατατάσσεται τρίτο, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 23% και πρώτο το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με ποσοστό 23,5%.
«Η συμφωνία για την Ελλάδα εξάλειψε κάθε ελπίδα για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σκότωσε τις ελπίδες των ανθρώπων. Τα αναδυόμενα κόμματα, όπως το Podemos, δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν αισθάνομαι ως πολίτης με επιρροή. Κόμματα όπως το Podemos μάς έκαναν να πιστέψουμε ότι τα πράγματα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αλλάξουν αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Ευρώπη δεν επιθυμεί φωνές που αμφισβητούν τη μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας. Πρόκειται για έναν εξαναγκασμό από την πλευρά της Ευρώπης η οποία περιφρονεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» δήλωσε στο BBC η 48χρονη Μαρλίν Ρουέντα από τη Μαδρίτη, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία των Βρυξελλών «τιμωρία των Ελλήνων».


Οι επόμενες μάχες

Το Podemos, το οποίο έχει δεσμευθεί για την αναθεώρηση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ισπανίας, καταγγέλλει την «κακή» συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας ως ένα ισχυρό πλήγμα κατά της δημοκρατίας. Αλλά ο Πάμπλο Μπουστιντούι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί θα συνειδητοποιήσουν πως ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα έχει μόλις αρχίσει και ότι η Ισπανία βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από την Ελλάδα.
«Οι συνθήκες που επικρατούν στις δύο χώρες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 11% της οικονομίας της ευρωζώνης σε σύγκριση με το 2% της Ελλάδας. Θα υπάρξει αντίδραση. Αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο και θα δοθούν περισσότερες μάχες» εξήγησε στο BBC.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Χοσέ Ιγνάσιο Τορεμπλάνκα, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Μαδρίτη, μπροστά στη σημαντική υποχώρηση της πολιτικής του επιρροής, το Podemos αποφάσισε να κόψει τους συναισθηματικούς του δεσμούς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπό το πρίσμα της καταστροφικής διαχείρισης των σχέσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη από την πλευρά του Τσίπρα και της τιμωρητικής συμφωνίας η οποία τελικά επετεύχθη, το Podemos ξεκίνησε να αποστασιοποιείται διακριτικά από την Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας ότι τα στελέχη του κόμματος έχουν μετριάσει τη ρητορική τους όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι επιδιώκει να στρέψει την προσοχή των ισπανών ψηφοφόρων στο χάος που επικρατεί έξω από τις ελληνικές τράπεζες για να τους πείσει πως κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται να συμβεί και στην Ισπανία στην περίπτωση που το Podemos ανέλθει την εξουσία.

HeliosPlus