«Η πρόσφατη υιοθέτηση πολλών νόμων στη Ρωσία κατέστησαν σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών από τις διεθνείς οργανώσεις», δήλωσε η Τζούλια Στατς, πρόεδρος του Ιδρύματος MacArthur.

Στις 21 Ιουλίου είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του γραφείου της Μόσχας. Στις 8 Ιουλίου η ρωσική βουλή υιοθέτησε μια «πατριωτική» λίστα με 12 «ανεπιθύμητες» ΜΚΟ και την έστειλε στον εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορούσε να διατάξει το κλείσιμό τους.

Το Κρεμλίνο έκρινε τις οργανώσεις ως «απειλητικές για τη συνταγματική τάξη, την άμυνα και την εθνική ασφάλεια». Ο υπεύθυνος του προγράμματος ελευθερίας της έκφρασης της Διεθνούς Αμνηστίας Νίκολας Κράμεγιερ δήλωσε ότι πρόκειται για έναν από τους δρακόντειους νόμους που εισήγαγε ο Πούτιν.
Το κύμα καταστολής εναντίον των οργανώσεων στη Ρωσία είχε αρχίσει από το 2012. Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου βρίσκονται ΜΚΟ που ανέπτυξαν δράση στην Κριμαία, όπως η Freedom House και άλλες που χρηματοδοτούν προγράμματα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η MacArthur. Η συγκεκριμένη οργάνωση δρα στη Ρωσία από το 1992 και είχε επενδύσει πάνω από 173 εκατ. δολάρια σε προγράμματα εκπαίδευσης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιορισμού των πυρηνικών όπλων. Οι ενέργειες εναντίον των ΜΚΟ αποτελούν μεγάλο πλήγμα για την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.