Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αναβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ –Κύπρου, όπως αποδεικνύει η επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου στη Λευκωσία. Πέρα από το γεγονός ότι η επίσκεψη του ισραηλινού Πρωθυπουργού είναι η πρώτη στο εξωτερικό μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές, η συχνότητα της ανταλλαγής επισκέψεων (σσ. υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα βρέθηκε στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης) αποδεικνύει την εμβάθυνση των σχέσεων, με την ενέργεια να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η ενεργειακή συνεργασία εκτείνεται πλέον σε διάφορους τομείς, αλλά δύο βρίσκονται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο προσκήνιο. Ο πρώτος αφορά στην κατασκευή αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο, ο οποίος θα μεταφέρει τόσο κυπριακό όσο και φυσικό αέριο προς δύο ανενεργούς τερματικούς σταθμούς LNG στη μεγάλη αραβική χώρα. Μάλιστα, υπάρχουν και τρίτες χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο. Παράλληλα, η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ εξετάζουν σοβαρά την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από φυσικό αέριο, το οποίο μέσω και Ελλάδος θα τη μεταφέρει στην Ευρώπη.
Οι δύο ηγέτες δεν υπέγραψαν κάποια συμφωνία κατά την επίσκεψη Νετανιάχου. Από τις δηλώσεις τους όμως ήταν σαφές ποια θέματα συζητήθηκαν και πόσο καλά πήγαν οι συνομιλίες. «Συμφωνούμε ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί μέρος μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας και την πτυχή της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην κοινή συνεργασία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι δύο χώρες συζητούν για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης. Αυτή είναι και απαραίτητη διότι ένα μέρος –έστω μικρό –του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Οικόπεδο 12 βρίσκεται εντός της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ένα ζήτημα το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στο πλαίσιο της κυπροϊσραηλινής συνεργασίας είναι η μεσολάβηση που επιχειρεί η Λευκωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει θέσει το ζήτημα τόσο προς την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο, όσο και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία.
Ο κ. Τουσκ αναμένεται μάλιστα να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις αρχές Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 8/9), πριν μεταβεί στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Υπάρχει επίσης η σκέψη ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να προσκληθούν, ξεχωριστά, στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.