Επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια πιστεύει ότι έχει την λύση για το πρόβλημα των προσφύγων: ο Τζέισον Μπούζι, εκατομμυριούχος του κτηματομεσιτικού τομέα, προτείνει την δημιουργία ενός καινούριου κράτους προκειμένου να μείνουν εκεί όλοι οι πρόσφυγες με ασφάλεια. Η πρότασή του φαίνεται σε ορισμένους μια απλή ιδέα που θα μπορούσε να γίνει πράξη ενώ σε άλλους ένα παρανοϊκό σχέδιο.
Ο Μπούζι φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει την πρότασή του και, όπως λέει, έχει επενδύσει περίπου 10.000-15.000 δολάρια για την δημιουργία ομάδας και ιστοσελίδας για την προώθηση της ιδέας του. Στόχος του είναι να προσελκύσει μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους και κράτη στον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν στο σχέδιό του και να βοηθήσουν οικονομικά. Πιστεύει πως η ανάμειξη διάσημων προσωπικοτήτων στο σχέδιο, όπως της Αντζελίνας Τζολί, θα βοηθούσε στην προώθηση και τη δημοσιοποίησή του. Επιδιώκει, επίσης, να προκαλέσει το ενδιαφέρον απλών ανθρώπων μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Ειδικοί σε θέματα προσφύγων δεν θεωρούν πως η δημιουργία ενός νέου κράτους είναι εφικτή ούτε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά. Εγείρουν μια σειρά ερωτημάτων για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου κράτους καθώς και ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με την δημιουργία του. Η ανεύρεση της τοποθεσίας για την δημιουργία του κράτους είναι μόνο μία μικρή παράμετρος. Μια τέτοια ιδέα προκαλεί προβληματισμούς για το πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες καθώς και για το πώς θα λειτουργεί αυτό το κράτος. Ειδικοί σε θέματα προσφύγων θέτουν ζήτημα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο μέρος χωρίς να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα ζήσουν θα μπορούσε να θεωρηθεί καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ένα σημείο που πρέπει να αναδειχθεί από την πρότασή του Μπούζι είναι ότι οι μέχρι στιγμής προσπάθειες επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος είναι ανεπιτυχείς και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγισή του. Οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και κάποιες από τις χώρες στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν μπορούν να δράσουν κατάλληλα. Πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τις χώρες που αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τους ανθρώπους που πλήττονται από αυτό. Υπάρχουν ερωτηματικά για το αν ένα σχέδιο όπως αυτό του Μπούζι θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση ή εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων κρατών.
Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα τους λόγω των πολεμικών συρράξεων ή των δύσκολων συνθηκών ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση ενός τόπου να μείνουν και μιας καλύτερης ζωής.