Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το PKK και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχόλια έγιναν από το Ναϊρόμπι, στη διάρκεια επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κένυα.

Νωρίτερα, αμερικανός διπλωμάτης καταδίκασε τις επιθέσεις των κούρδων μαχητών στην Τουρκία, γράφοντας στο Twitter ότι δεν «υπάρχει σύνδεση» ανάμεσα στις επιδρομές της Τουρκίας εναντίον του PKK και στη συμφωνία για εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK και στις πρόσφατες συνεννοήσεις για την εντατικοποίηση της αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας κατά του ISIL» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, συνεργάτης του αμερικανού προέδρου για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ. Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η Άγκυρα πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Η αντίδραση του PKK ήταν άμεση: «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής» ανέφερε μήνυμα στην ιστοσελίδα του, με το οποίο το κουρδικό κίνημα εμφανίζεται ουσιαστικά να ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου.