Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε εφόδους σε περισσότερους από 100 χώρους που φέρονται να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο ολονύχτιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από ελικόπτερα και από άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Επίσης, τα ξημερώματα τουρκικά F-16 έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν να επιτρέψουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιώντας την αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικώς τις προσπάθειες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Την Πέμπτη και υπό το βάρος των γεγονότων, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε προηγουμένως κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον υποδιευθυντή της ΜΙΤ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι αρχές της χώρας θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας σε συνέχεια των επιθέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των Κούρδων μαχητών κατά αστυνομικών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το αιματοκύλισμα στο Σουρούτς προκάλεσε σπιράλ βίας με τη δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών στο Τσεϊλάνπιναρ την Τετάρτη. Την ευθύνη ανέλαβε το PKK σε αντίποινα για το Σουρούτς, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί δολοφονήθηκαν γιατί «συνεργάζονταν με τις συμμορίες του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]».

Νωρίτερα την Πέμπτη σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση κατά αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση.

Το μακελειό στην τουρκική μεθόριο γιγάντωσε την οργή των Κούρδων της Τουρκίας κατά της κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν, τους οποίους επί μακρόν κατηγορούν ότι έχουν «κάνει τα στραβά μάτια» ή ακόμη και στηρίζουν συγκεκαλυμμένα τη μάχη των τζιχαντιστών κατά των Κούρδων της Συρίας.