Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από συγκεκριμένα προϊόντα της σουηδικής εταιρείας IKEA – τη συρταριέρα τύπου MALM και τέσσερα άλλα μοντέλα συρταριέρας και ντουλάπας – έπειτα από τον θάνατο δύο νηπίων, τα οποία καταπλακώθηκαν από τα έπιπλα.

Ενα αγόρι δύο ετών από το Γουέστ Τσέστερ της Πενσυλβάνια έχασε τη ζωή του τον Φεβρουάριο του 2014 όταν έπεσε πάνω του μία συρταριέρα MALM (έξι συρτάρια) εγκλωβίζοντάς το σε κρεβάτι, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Επιπλέον, ένα βρέφος 23 μηνών από το Σνοχόμις της Ουάσινγκτον έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2014 όταν συρταριέρα (τρία συρτάρια) τύπου MALM – μοντέλο που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά από το 2002 – έπεσε πάνω του παγιδεύοντάς το.

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή, η ΙΚΕΑ Βόρειας Αμερικής προσφέρει δωρεάν συσκευασίες μόνιμης στήριξης στον τοίχο για 27 εκατομμύρια συρταριέρες.

Η IKEA και η Επιτροπή έχουν δεχτεί 14 καταγγελίες για ατυχήματα με συρταριέρες MALM που δεν ήταν μόνιμα στερεωμένες στον τοίχο και προκάλεσαν τέσσερις τραυματισμούς.

Η IKEA έχει ακόμη πληροφορίες για θανάτους από ατυχήματα που αφορούν άλλα μοντέλα συρταριέρας και ντουλάπας από το 1989, αναφέρεται στην ανακοίνωση.