από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 

ΕΕ και Ελλάδα: αλλάξτε το πλαίσιο και συνεχίστε την οδύσσεια

Αρθρο αποκλειστικά για tovima.gr στην Ελλάδα
ΕΕ και Ελλάδα: αλλάξτε το πλαίσιο και συνεχίστε την οδύσσεια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ παράγουν επί χρόνια πολλές εντάσεις και δυσπιστία που έφθασαν σε κρίσιμο σημείο ύστερα από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Οι διαπραγματεύσεις αυτές και το δημοψήφισμα οδηγούν σε πολιτικές τοποθετήσεις και παιχνίδια τακτικής κατανοητά αν μπούμε στη λογική των ενδιαφερόμενων παικτών, οι οποίοι όμως είναι πλέον ουσιώδες να τα υπερβούν για να αρθούν στο ύψος όσων διακυβεύονται, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Ας φορέσουμε τα σωστά γυαλιά για να φθάσουμε στη σωστή διάγνωση.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αν οδηγηθεί σε μόνιμη χρεοκοπία, ή στο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.  
Από αυτή την άποψη, η έξοδος από την παρούσα κρίση προϋποθέτει πάνω απ' όλα να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή οπτικής στην Ελλάδα την ίδια: απαιτείται να διατυπωθεί σαφώς η θέληση για ρήξη με την Ελλάδα των τελευταίων 40 ετών, όπως και η αντίσταση στον πειρασμό να αποδίδονται τα περισσότερα προβλήματα της χώρας σε εξωτερικούς παράγοντες. Απαιτείται επίσης η ελληνική κυβέρνηση να μην θεωρεί ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση που φέρει επιβάλλεται από την φύση της σε εκείνη που ενσαρκώνουν οι ευρωπαίοι ομόλογοί της. Με τις δυο αυτές προϋποθέσεις, οι ελληνικές αρχές θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να λάβουν αξιόπιστες δεσμεύσεις που θα συνοδεύονται από πράξεις, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που θα καταρτίσουν από κοινού με τους εταίρους τους. Κατανοούμε την ανυπομονησία και τις ανησυχίες αυτών των τελευταίων, οι οποίοι επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην εντύπωση ότι ρίχνουν την χρηματική τους βοήθεια σε ένα απύθμενο πηγάδι.
Το ελληνικό δράμα δεν είναι ούτε θα είναι μόνο εθνικό: έχει και θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελεί η Ελλάδα μέσω της ιστορίας της αλλά και μέσω της γεωγραφικής της θέσης.
Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο περί της μέτρησης των οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιπτώσεων, λιγότερο ή περισσότερο περιορισμένων, που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση: πρόκειται περί της εξέτασης της εξέλιξης της Ελλάδας από μια γεωπολιτική σκοπιά, σαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα παραμείνει τέτοιο. Δεν πρέπει να εξετάζουμε την Ελλάδα μόνο με το μικροσκόπιο του ΔΝΤ αλλά με τις διόπτρες του ΟΗΕ, δηλαδή σαν μια χώρα που ανήκει στα Βαλκάνια των οποίων η αστάθεια δεν πρέπει καθόλου να ενισχυθεί αυτόν τον καιρό του πολέμου στην Ουκρανία και στη Συρία και της τρομοκρατικής πρόκλησης _ χωρίς να ξεχνάμε το μεταναστευτικό ζήτημα.
Αν επιθυμούμε πάση θυσία να περιοριστούμε στην οικονομική οπτική, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η παρούσα κρίση ρευστότητας της Ελλάδας αποτελεί επίπτωση της κρίσης φερεγγυότητας, η οποία με την σειρά της δεν είναι παρά το σύμπτωμα δεινών με μεγαλύτερο βάθος: δεινών που σχετίζονται με τις αδυναμίες μιας οικονομίας και ενός κράτους που πρέπει να επανοικοδομηθούν σε όλες τους τις εκφάνσεις, στη βάση βαθιών διοικητικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών, φορολογικών κ.ά. μεταρρυθμίσεων.
Η ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στην ανοικοδόμηση αυτή, προτείνοντας στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε τρία μέρη. Από τη μια πλευρά, μια εύλογη χρηματική βοήθεια που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την φερεγγυότητά της σε βραχυχρόνιο επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, μια κινητοποίηση των εργαλείων της ΕΕ προκειμένου να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία (διαρθρωτικά κεφάλαια και κεφάλαια συνοχής, δάνεια από την ΕΚΤ, εισφορές του σχεδίου Γιούνκερ κλπ) και συνεπώς η επιστροφή στην ανάπτυξη, που θα ελαφρύνει από μόνη της την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της χώρας. Τέλος πρέπει να βάλουμε χωρίς καθυστέρηση στην ημερήσια διάταξη την εξέταση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο του βάρους του ελληνικού χρέους και του χρέους των υπολοίπων «χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», αμέσως μόλις τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Μόνο ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο φαίνεται πιθανό να δημιουργήσει προοπτικές για ελπίδα και να κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό και τις αρχές, και συνεπώς να τους δεσμεύσει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και από την οποία θα ωφεληθεί και η ΕΕ.
Ακριβώς επειδή ο Οδυσσέας είχε την ελπίδα ότι θα επέστρεφε στην Ιθάκη και στην Πηνελόπη είχε το κουράγιο να υπομείνει 10 χρόνια δοκιμασίες, ύστερα από εκείνες του πολέμου της Τροίας. Επίσης ακριβώς επειδή Έλληνες και Ευρωπαίοι θα μπορούν να κοιτάζουν μαζί προς ένα μέλλον αναγκαστικά κοινό και που θα αντιλαμβάνονται ως καλύτερο, θα βρουν τον δρόμο για ένα συμβιβασμό που θα τιμά τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης πάνω στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

*Ο κ. Jacques Delors είναι πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι, ο κ. Pascal Lamy είναι πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ και ο κ. Antonio Vitorino είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ιδού η συμφωνία της Δευτέρας με την Ευρωζώνη | 04/07/2015 19:08
  Αυτό είναι το πλαίσιο της Συμφωνίας που πρέπει να επιδιώξει τη Δευτέρα η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωζώνη
  Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος
  απάντηση61
   
   
  Εαν γνωριζε ο κ.Ντελορ... | 04/07/2015 10:59
  ...ποσοι πολιτικοι νανοι στη Γερμανια χτιζουν πολιτικες καρριερες βριζοντας την Ελλαδα,θα εβαζε κι αυτον τον παραγοντα.Αν γνωριζε ποσα ελεεινα ανθωπακια βγαινουν καθημερινα στο γυαλι μονο και μονο για να αναπαραγουν τσιτατα του χαρτιου υγειας ονοματι μπιλντ...Ατομα αχρηστα,εγωκεντρικα που για να κερδισουν το χειροκροτημα του ακροατηριου αμολανε τσιτατα "η Ελλαδα πρεπει να κανει τα μαθηματα της",ή ὁ γερμανος δεν παει στη δουλεια του για να πληρωνει τον τεμπελη ελληνα῾Κι επειδ στη Γερμανια η Δημοκρατια λειτουργει(μονο τυφλοι ελληνες δεν το παραδεχονται),ολα αυτα τα ανθρωπακια,κατα περιεργο τροπο εξαφανιζονται στα ΠΑΜΠΟΛΛΑ ρεπορταζ της τηλεορασης που αποδεικυουν το αντιθετο απ αυτα που λενε
  Abdul
  απάντηση44
   
   
  ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ... | 04/07/2015 09:15
  Σωστό είναι ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί η Πατρίδα μας στην καταστροφή που οδηγείται αφού ήδη είναι φτωχευμένη από πέντε χρόνια τώρα. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να μην ρίχνουν τα χρήματά τους σε απύθμενη πηγάδα και για να εξέλθει η Χώρα μας από την Πηγάδα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να ξαναπέσει. Τοτε θα πρέπει να καθιερωθεί με κοινή αποδοχή η υποχρεωτική αποφυγή εθνικών εκλογών ή δημοψηφισμάτων για συγκεκριμμένο ικανό χρονικό διάστημα. Τα μέτρα ή απλά οι διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούν στερήσεις, υπομονή και επιμονή αλλά χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο για να αποδώσουν. Ο χρόνος αυτός δεν δόθηκε ποτέ στην Ελλάδα από τους λαικίζοντες πολιτικούς που παρουσιάζονται σαν σωτήρες αλλά στην ουσία ζητούν την ευκαιρία να αρπάξουν το δακτυλίδι της εξουσίας. Αυτά έγιναν με τις εκλογές του Γενάρη αυτά θα γίνουν και στο άμεσο μέλλον άν δοθεί (από τους δανειστές) και πάλι η ελπίδα στην Ελλάδα. Η πολιτική αστάθεια είναι η πραγματική αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδος και μόνη αυτή έχει καθιερώσει τον μαρτυρικό Ελληνικό Λαό σκλάβο της πολιτικής εκμετάλευσης. Παραδείγματα υπάρχουν από αλλες προδευμένες χώρες (Γαλλία, Αμερική...) που που καθιέρωσαν την αρχή αυτή. Οι ίδιοι οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα αυτή σαν βασική αρχή για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Καλό θα είναι επίσης να τιμωρούν με την αρνητική τους ψήφο αυτούς που αδικαολόγητα διενεργούν απρογραμμάτιστες εκλογές
  ΜΕΓΑΡΧΗ
  απάντηση102
   
-