Ψάχνετε για σπίτι; Ενα χωριό της Σικελίας κάνει μια προσφορά που είναι δύσκολο να την αρνηθείς: Χαρίζει σπίτια.

Υπάρχει ένα πρόβλημα, φυσικά. Τα σπίτια στο Γκάντζι, ένα γραφικό ορεινό χωριό στα κεντρικά του νησιού, είναι γενικά ερειπωμένα, μερικά εγκαταλελειμμένα εδώ και γενιές.

Και όποιος αποκτήσει μία από τις ιδιοκτησίες έχει μόνο τέσσερα χρόνια στη διάθεσή του για να επισκευάσει το σπίτι και να το καταστήσει βιώσιμο.

Αλλά η προσφορά έχει ήδη δελεάσει δεκάδες κυνηγούς εξοχικών σπιτιών από όλον τον κόσμο, και η πρωτοποριακή ιδέα έχει δώσει ήδη δουλειά στους ντόπιους τεχνίτες και εμπόρους, ενεργοποιώντας και τον τουρισμό.

«Στη σικελική νοοτροπία μας, το Γκάντζι θεωρείται πολύ μακριά από τη θάλασσα για να είναι ελκυστικό μέρος για τους τουρίστες», λέει ο Τζιουζέπε Φαραρέλο, ο δήμαρχος του χωριού που βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ Παλέρμο και Κατάνια.

Προσθέτει ότι η πρωτοβουλία έχει σκοπό «να θέσει σε κίνηση ένα μηχανισμό που προηγουμένως ήταν αδιανόητος για ένα χωριό στο κέντρο της Σικελίας», όπου οι πόλεις έχουν συρρικνωθεί σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομίας της περιοχής.

Το Γκάντζι είχε πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκων το 1950. Σήμερα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 7.000.

Τα κύματα της μετανάστευσης από το Γκάντζι ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, λιγότερο λόγω οικονομικής δυσπραγίας, η οποία «ήταν ενδημική», όσο επειδή τα υπερατλαντικά υπερωκεάνια χάριζαν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Αμερική.

Ο δήμος του Γκάντζι ενεργεί τώρα κάπως σαν μεσίτης ακινήτων, διευκολύνοντας τη σύγκλιση της σημαντικής προσφοράς εγκαταλελειμμένων κατοικιών με την αυξανόμενη ζήτηση. Μερικά από αυτά τα σπίτια έχουν χαριστεί, άλλα έχουν πωληθεί για ένα συμβολικό ποσό. Οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν.

Μια ιστοσελίδα για Βρετανούς επενδυτές, η shelteroffshore.com, συμβουλεύει τους επίδοξους αγοραστές να ζητήσουν την γνώμη αγγλόφωνων μη Ιταλών δικηγόρων που γνωρίζουν καλά την νομοθεσία της Σικελίας. Διότι σε πολλές περιπτώσεις οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι καθαροί, και μπορεί να υπάρχουν εκκρεμείς φόροι, ή δάνεια και χρέη.

Επιπλέον, το κόστος οικοδόμησης και ανακαίνισης μπορεί να είναι υψηλό.

Προτεραιότητα δίνεται σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια οικονομική επιχείρηση, όπως η Wendhers SRL, μια εταιρεία της Φλωρεντίας που έλαβε δύο δωρεάν σπίτια και αγόρασε άλλα επτά για να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο με 22 σουίτες.

Αλλά ως επί το πλείστον, η πρωτοβουλία έχει σχέση με τις προοπτικές για το μέλλον του χωριού.

«Το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας, επειδή αγαπάμε το χωριό μας. Και θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν εδώ και να μην φύγουν μακριά», λέει ο δήμαρχος.