Περίπου το 30% του Σινικού Τείχους της δυναστείας Μινγκ έχει χαθεί στη διάρκεια του χρόνου εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών και της απερίσκεπτης ανθρώπινης δραστηριότητας – όπως η κλοπή πλίνθων για να κατασκευαστούν σπίτια. Το Σινικό Τείχος εκτείνεται σε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα και δεν αποτελεί μία ενιαία κατασκευαστική δομή αλλά αποτελείται από τμήματα.
Σε ορισμένα σημεία έχει υποστεί τόσο μεγάλες καταστροφές που οι εκτιμήσεις για το συνολικό του μήκος κυμαίνονται από 9.000 χιλιόμετρα μέχρι 21.000 χιλιόμετρα, αναλόγως με το αν περιλαμβάνονται σε αυτές τα σημεία που λείπουν. Παρά το μέγεθός του, δεν είναι, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, ορατό από το διάστημα. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. αλλά τα 6.300 χιλιόμετρα κατασκευάστηκαν στη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ από το 1368 έως το 1644, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πια τμημάτων, βόρεια του Πεκίνου.
Από αυτά τα 1.962 χιλιόμετρα έχουν καταστραφεί μέσα στους αιώνες. Κάποια τμήματα έχουν υποστεί φθορές από φυσικά φαινόμενα, ενώ φυτά που μεγαλώνουν ανάμεσα στις πέτρες έχουν επιταχύνει την διαδικασία, ανέφερε δημοσίευμα των Beijing Times, παραθέτοντας μία έρευνα του Συλλόγου του Μεγάλου Σινικού Τείχους της Κίνας. «Παρότι κάποια τμήματα είναι κατασκευασμένα με πλίνθους και πέτρες δεν αντέχουν την μακροχρόνια έκθεση στον αέρα και στη βροχή.
Πολλοί πύργοι είναι ετοιμόρροποι και μπορεί να καταρρεύσουν από μία και μόνο καταιγίδα το καλοκαίρι» είπε ο Ντονγκ Γιαοχούι, αντιπρόεδρος του συλλόγου σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα. Μεγάλο πρόβλημα συνιστούν και οι τουρίστες αλλά και οι κάτοικοι που αφαιρούν τμήματα του Τείχους. Φτωχοί χωρικοί στην επαρχία Λουλόνγκ αφαιρούσαν πλίνθους από ένα τμήμα του Τείχους για να φτιάξουν τα σπίτια τους ενώ άλλοι κάτοικοι για να τα πουλήσουν σε τουρίστες έναντι τεσσάρων περίπου ευρώ.